Ви, напевно, не раз помічали, що зміна пір року призводить до деяких змін у вашому тілі. Життя в гармонії з різними порами року ключовий принцип Аюрведи. Дотримання деяких основних принципів допоможе вам підтримати здоров'я і позбавитися від млявості, або навіть зимової депресії, спричиненої скороченням сонячних днів. Наприклад, якщо ви будете їсти охолоджуючі продукти, коли на вулиці стоїть спека, і теплу їжу, коли на вулиці холодно, це може відчутно поліпшити стан вашого організму.
Навіть якщо під час зміни сезонів ми просто будемо їсти більш легку їжу, це дасть відпочинок нашому тілу і допоможе йому пристосуватися до природних умов.
1.
Люди, що живуть в холодному кліматі, часто їдять м'ясо, так як воно в надлишку забезпечує організм енергією, що дозволяє підтримувати високу температуру тіла. На щастя, м'ясо є не єдиним джерелом тепла. Існує величезна різноманітність вегетаріанських продуктів, здатних зігріти нас в холодну погоду.
У холодну пору року в їжі слід використовувати чорний і червоний перець. Мигдаль, кешью, волоські горіхи фісташки (обов'язково запашні) також є прекрасним доповненням до основного раціону.
Страви з картоплі, помідорів, турнепсу, моркви, зелені, гарбуза і гороху зігріють ваше тіло зсередини. На сніданок у холодний день добре готувати каші з пшениці, геркулеса і гречки.
Особливо корисні такі каші з доданими до них підсмаженими горіхами і родзинками. В якості природних підсолоджувачів можна використовувати також фініки, інжир і курагу.
Вживання молочних продуктів і плодів цитрусових слід скоротити, оскільки високий вміст кислоти діє на організм охолоджувально. Серед фруктів в холодну пору варто віддати перевагу гранат, печеним бананів і яблук.
Для того, щоб уберегтися від холоду, дуже добре змішати столову ложку меду з дрібкою чорного перцю і приймати її щоранку відразу ж після пробудження.
Чай з чайної ложки насіння шамбали, половини чайної ложки сухого імбиру, будь-яких трав і меду за лічені секунди зігріє вас в холодну погоду.
Висока вологість вкупі з нестабільною температурою можуть викликати спазми судин і відчуття нестачі повітря і задишку навіть у цілком здорових людей.
— Впоратися з зябкостью і підбадьоритися з ранку допоможе суміш гарячих прянощів. Візьміть чайну ложку імбиру, трохи кардамону, мускатного горіха, чебрецю. Заваріть в термосі разом з дрібкою чорного чаю.
— Зняти спазм судин і головний біль під силу рослинам, що містить цитраль (речовина м'яко розширює судини). Це, наприклад, гвоздика (продається як пряність в пакетиках). Її можна заварити, а можна просто розжувати кілька гвоздичок. Її називають &ldquo-батарейкою&rdquo для судин. Також допоможуть відвари з м'яти, меліси, материнки.
— Якщо потрібно швидко привести себе в порядок, можна випити один з спазмолітиків (но-шпу, спазган, спазмалгон), які розширюють судини і м'яко знизять тиск і розчинну аспиринку (тільки не на голодний шлунок), яка розжене кров.
2. Ще одна проблема, характерна для такої погоди, загострення варикозної хвороби. При великій вологості посилюється навантаження на вени ніг, кров стає густішою, посилюється тяжкість в ногах. Навіть цілком легкі на підйом люди починають сумно подволакивать ноги і скаржитися на втому, хоча пройшло всього-нічого.
А вже тим, хто страждає варикозом, таке «перехідний» осінньо-зимовий час краще кожен день носити космпрессионний трикотаж, щоб не допустити венозної недостатності і утворення тромбів, попереджає флеболог Олексій Нефьодов.
Як повернути ногам легкість:
— Не лінуйтеся, незважаючи на огидну погоду, крокувати 40 хвилин в день пішки. Це приблизно три кілометри. Обзаведіться крокоміром або спеціальною програмою для гаджетів з підрахунком пройденої відстані і витрачених калорій — так цікавіше.
— Сидячи в офісі або вдома розганяйте кров в ногах простими вправами. Кожні 10-15 хвилин переставляйте ноги з носків на п'яти разів у 20. Щогодини робіть по 5-7 присідань.
3. Сира і вогка погода шкодить нашій щитовидній залозі. Вона дуже чутлива до таких змін погоди і може захандріти. Це може проявитися в підвищеній мерзлякуватості, холодності рук, блідості лиця. Так що обов'язково включайте в меню продукти, що призводять щитовидку в тонус — зелені яблука, шпинат, волоські горіхи з медом.
Коментарі
Дописати коментар