Ах, малина..!.
В її ягодах настільки дивна гармонія кольору, аромату і смаку, що, напевно, саме за це самий гармонійний, з повним набором дзвонових звуків дзвін люди колись називали малиновим...
Свою назву малина, мабуть, отримала за кольором ягід. Вчені схильні пов'язувати назву з позначенням кольору. "-Малиназ"- на давньоіндійському мовою чорний, "-мелен"- на бретонський жовтуватий, "-муллеуз"- латинською червонуватий. Так, в одному слові "-малина"- поєднується вимову на трьох мовах трьох різних кольорів, і ці кольори саме такі, якими в залежності від виду, сорту та бувають ягоди малини.
Але не виключається, що назва ґрунтується на особливості будови ягід, адже вони в ботанічному відношенні являють собою костянку, тобто складаються з дрібних плодиків. І в такому разі слово "-малина"- бере початок від слова "-малий"-. Родове назва малини "-рубуз"-, утворене від латинського слова "-рубер"- червоний, що пов'язано з кольором ягід основних родоначальних видів оброблюваної малини. Видова назва нашої звичайної малини "-идеуз"- дав Карл Лінней, грунтуючись на оповіданні що жив в I віці н. е. Плінія Старшого про дикої малині, що росла на горі Іді в центрі острова Крит.
Пліній Старший виявляє величезні зарості дикого малиннику на острові Крит і дає цій рослині ім'я Rubus Idaeus. Rubus, бо червоного кольору, Idaeus ж на честь гори Іди, на якій жили боги, і царівни Іди, чиє ім'я пов'язане в міфі з червоним кольором малини: дочка царя Меліса, якому було доручено виховання немовляти Зевса, вирішила побалувати крикуна ягодою і, квапливо оббираючи чагарник, подряпалася, прикрасила своєю кров'ю білі доти плоди. Ім'я Rubus Лінней зберіг у своїй класифікації за малиною, так що її кривава забарвлення, виходить, усіх міцніше і довговічніше.

Як дикоросла рослина малина відома з незапам'ятних часів. А про її культивуванні перші відомості зустрічаються у творах III століття до н. е. Вона була улюбленим ягідним рослиною і на Стародавньої Русі і зі стародавніх часів опоэтизирована у багатьох казках і билинах. Малина завжди була і залишається чином чогось ніжного, теплого, запашного, росистого, ліричного, щоб прикметою Україні, щемливим спомином дитинства.
.Письмові відомості про насадженнях малини на Русі відносяться до XII століття. Засновник Киеви суздальський князь Юрій Долгорукий заклав плодовий сад, в якому почесне місце було відведено та малині. І це в той час, коли навкруги вона росла в такому достатку, що в густих малинниках ховалися ласуни її ягід ведмеді. До речі, тому малину нерідко називали "-ведмежою ягодою"-. Архівні матеріали донесли до нас відомості, що у XVII віці майже у кожного московського вдома був сад, а в ньому крім інших рослин малина. Але на торгах вище цінувалася не малина садова, а дикоросла.
Пов'язано це з більшою силою її цілющих властивостей, і насамперед потогінних, які використовували ще древні греки та римляни. Вони ж вважали, що настоянка з квіток малини сильне протиотруту від укусів змій і скорпіонів. А яке чудове малинове варення можна приготувати з цих ягід пальчики оближеш! І незрозуміло тільки, чому це чудове рослина символізує заздрість.
Малина це напівчагарник, який досягає висоти 1,5 м. Утворює суцільні зарості за рахунок численних кореневих нащадків. Рід малини нараховує близько 600 видів. Найближчими родичами малини вважаються костяниця, ожина і морошка. Плоди малини це ягоди-кістянки. Ця ароматна літня ягода важить всього 41 калорію на 100 грамів. Містить корисний цукор: фруктозу і глюкозу, які необхідні людині для живлення мозку і серцево-судинної системи. З одного куща малини можна зібрати 1-1,5 кг ягід. Плодоносні гілки восени відмирають, а одревесневевшие пагони залишаються зимувати.
-
Малина садова більші лісовий, і збирати її зручніше, проте жоден сорт садової малини не замінить дику, яка відрізняється особливим ароматом і володіє значно більш яскраво вираженими цілющими якостями. Незважаючи на те, що плоди лісової малини дрібні, у них підвищена концентрація активних корисних компонентів. Тому лісову малину цінують понад усе Жовта малина менш корисна, ніж червона. Набагато більше поживних речовин у чорній малині, але цей сорт, будучи виведеним в Америці, дуже рідко зустрічається в Європі. За допомогою досліджень, вчені встановили, що корисність малини обумовлена присутністю в її складі великої кількості вітамінів, пектинових речовин, ефірних масел, яблучної, лимонної та саліцилової кислот, а також сахарози. Саме ці складові надають малині цілющі властивості.
Малина найсмачніші ліки! Особливо у вигляді варення, яке має жарознижувальну і потогінну дію. Наші предки компотом з малини лікували захворювання горла, а настоєм листя і квіток запалення слизової оболонки очей. З давніх пір малина застосовується в косметичних цілях, зазвичай застосовують свіжі ягоди, а також малинові листя і квітки. Зміст в малині вітамінів Е, РР, А, В2 робить косметичні властивості малини незамінними. Малина допомагає підтримувати шкіру в тонусі, продовжуючи її молодість, вирівнює колір шкіри, відбілює і живить.
Корисні речовини і цілющі якості малини
В основному ягоди малини застосовують при лікуванні гострих респіраторних та простудних захворювань. В малині міститься саліцилова кислота, яка більш ефективно збиває температуру, ніж більшість лікарських препаратів. Саліцилова кислота також показана при лікуванні радикуліту, невралгії і суглобових болях.
Людям, яким протипоказані ягоди з-за можливої алергічної реакції, можна заварювати листя і стебла малини, які також швидко і без побічних явищ знімають прояви лихоманки і спека. Також малина допоможе відновленню організму після перенесеного грипу і простудних захворювань. Ще наші бабусі знали, як зміцнити імунітет: влітку вживати більше свіжих ягід, взимку відвари, настоянки і варення.
У ній міститься бето-ситостерин це речовина знижує рівень холестерину і очищає організм від шкідливих шлаків і токсинів. Крім того, в малині міститься багато міді, яка полегшує стан при нервовому напруженні і депресії. А також заліза, важливого для правильного кровотворення. З інших мінералів до складу малини входять калій, марганець, цинк. У свіжих ягодах повно вітамінів B, В2, РР, Е та С. А в зелених листках малини вітаміну С навіть більше ніж у ягодах в 20-30 разів, так що вони теж приносять чимало користі. Взагалі унікальна властивість малини в тому, що організм скаже вам «спасибі» за неї в будь-якому і у вигляді листя, і у вигляді сушених ягід, перетертих з цукром, зварених у варення і т. д. З застудою, приміром, допоможуть впоратися не тільки свіжі ягоди, але і перетерті з цукром, і сушені. А ще свіжі ягоди малини покращують травлення, підвищують апетит і допомагають при болях у шлунку.
Не забувайте і про більш-молодому» спосіб зберегти ягоду заморожуванню. Цей спосіб позбавить від зайвих турбот, але збереже максимум корисних речовин малини. Варто відзначити, що при тепловій обробці малина не втрачає своїх цілющих властивостей.
Але корисні властивості малини зниженням температури тіла не обмежуються. При різних захворюваннях нирок застосовуються відвари з листя малини, так як вони мають сечогінну дію і регулюють роботу нирок.
До складу малини входять антитоксичні речовини, які нейтралізують патогенну флору кишечника, дія токсинів і отрут, тому відвари з листя і стебел малини використовують при дисбалансі роботи шлунку і кишечника. Саму ягоди вживають у вигляді морсів в реабілітаційний період після кишкових розладів і токсикозів.
Крововосстанавливающие властивості малини використовують при лікуванні недокрів'я, також малина показана людям, що страждають гіпертонією і атеросклерозом.
Для здоров'я жінок малина принесе чимало користі. Користь малини полягає в її здатності стимулювати мускулатуру матки і стінок кишечника. Тому для бажаючих завагітніти малина може виявитися неоціненним другом і помічником. Також малина містить фолієву кислоту, яку зазвичай призначають вагітним жінкам. Слід зазначити, що фолієва кислота нейтралізує алкогольні наслідки і нікотин. Жінкам, які не можуть кинути палити, необхідно вживати відвари і свіжу ягоду. Малина допоможе відчути себе краще після бурхливої вечірки.
Застосування малини для догляду за шкірою обличчя і волоссям
Випита вранці склянку малинового настою поверне сили і гарний настрій.
Більшість антидепресантів містять у своєму складі мідь, у малині вона перебуває у природному стані, а значить і побічних явищ не виникне. Завдяки міді і своїм антидепресивну властивостями, малина рекомендується людям, схильним до нервового перенапруження, перевтоми і т. д.
Жінки здавна застосовували малину для збереження краси, молодості і здоров'я шкіри. За допомогою масок для обличчя з малини можна домогтися чудових результатів, так як в її ягодах, квітках і листі містяться вітаміни групи Р, В, А і Є.
З проблемами в'янучої шкіри допоможе впоратися умивання малиновим льодом, для жирної шкіри показані вмивання соком ягід малини. Малина має яскраво виражений відбілюючий ефект, тому досить часто вона входить до складу відбілюючих масок для обличчя. Сік листя малини використовують для приготування мазі і для застосування всередину при шкірних хворобах ( екзема, атопічний дерматит, вугрі). Для волосся можна приготувати маски і полоскання відварами. Частіше малинові маски для волосся застосовують для жирного волосся, відвар з листя малини зробить темні колір волосся більш насиченим і яскравим.
Джерело: http://sitefaktov.ru/index.php/home/912-omaline
В її ягодах настільки дивна гармонія кольору, аромату і смаку, що, напевно, саме за це самий гармонійний, з повним набором дзвонових звуків дзвін люди колись називали малиновим...
Свою назву малина, мабуть, отримала за кольором ягід. Вчені схильні пов'язувати назву з позначенням кольору. "-Малиназ"- на давньоіндійському мовою чорний, "-мелен"- на бретонський жовтуватий, "-муллеуз"- латинською червонуватий. Так, в одному слові "-малина"- поєднується вимову на трьох мовах трьох різних кольорів, і ці кольори саме такі, якими в залежності від виду, сорту та бувають ягоди малини.
Але не виключається, що назва ґрунтується на особливості будови ягід, адже вони в ботанічному відношенні являють собою костянку, тобто складаються з дрібних плодиків. І в такому разі слово "-малина"- бере початок від слова "-малий"-. Родове назва малини "-рубуз"-, утворене від латинського слова "-рубер"- червоний, що пов'язано з кольором ягід основних родоначальних видів оброблюваної малини. Видова назва нашої звичайної малини "-идеуз"- дав Карл Лінней, грунтуючись на оповіданні що жив в I віці н. е. Плінія Старшого про дикої малині, що росла на горі Іді в центрі острова Крит.
Пліній Старший виявляє величезні зарості дикого малиннику на острові Крит і дає цій рослині ім'я Rubus Idaeus. Rubus, бо червоного кольору, Idaeus ж на честь гори Іди, на якій жили боги, і царівни Іди, чиє ім'я пов'язане в міфі з червоним кольором малини: дочка царя Меліса, якому було доручено виховання немовляти Зевса, вирішила побалувати крикуна ягодою і, квапливо оббираючи чагарник, подряпалася, прикрасила своєю кров'ю білі доти плоди. Ім'я Rubus Лінней зберіг у своїй класифікації за малиною, так що її кривава забарвлення, виходить, усіх міцніше і довговічніше.

Як дикоросла рослина малина відома з незапам'ятних часів. А про її культивуванні перші відомості зустрічаються у творах III століття до н. е. Вона була улюбленим ягідним рослиною і на Стародавньої Русі і зі стародавніх часів опоэтизирована у багатьох казках і билинах. Малина завжди була і залишається чином чогось ніжного, теплого, запашного, росистого, ліричного, щоб прикметою Україні, щемливим спомином дитинства.
.Письмові відомості про насадженнях малини на Русі відносяться до XII століття. Засновник Киеви суздальський князь Юрій Долгорукий заклав плодовий сад, в якому почесне місце було відведено та малині. І це в той час, коли навкруги вона росла в такому достатку, що в густих малинниках ховалися ласуни її ягід ведмеді. До речі, тому малину нерідко називали "-ведмежою ягодою"-. Архівні матеріали донесли до нас відомості, що у XVII віці майже у кожного московського вдома був сад, а в ньому крім інших рослин малина. Але на торгах вище цінувалася не малина садова, а дикоросла.
Пов'язано це з більшою силою її цілющих властивостей, і насамперед потогінних, які використовували ще древні греки та римляни. Вони ж вважали, що настоянка з квіток малини сильне протиотруту від укусів змій і скорпіонів. А яке чудове малинове варення можна приготувати з цих ягід пальчики оближеш! І незрозуміло тільки, чому це чудове рослина символізує заздрість.
Малина це напівчагарник, який досягає висоти 1,5 м. Утворює суцільні зарості за рахунок численних кореневих нащадків. Рід малини нараховує близько 600 видів. Найближчими родичами малини вважаються костяниця, ожина і морошка. Плоди малини це ягоди-кістянки. Ця ароматна літня ягода важить всього 41 калорію на 100 грамів. Містить корисний цукор: фруктозу і глюкозу, які необхідні людині для живлення мозку і серцево-судинної системи. З одного куща малини можна зібрати 1-1,5 кг ягід. Плодоносні гілки восени відмирають, а одревесневевшие пагони залишаються зимувати.

Малина садова більші лісовий, і збирати її зручніше, проте жоден сорт садової малини не замінить дику, яка відрізняється особливим ароматом і володіє значно більш яскраво вираженими цілющими якостями. Незважаючи на те, що плоди лісової малини дрібні, у них підвищена концентрація активних корисних компонентів. Тому лісову малину цінують понад усе Жовта малина менш корисна, ніж червона. Набагато більше поживних речовин у чорній малині, але цей сорт, будучи виведеним в Америці, дуже рідко зустрічається в Європі. За допомогою досліджень, вчені встановили, що корисність малини обумовлена присутністю в її складі великої кількості вітамінів, пектинових речовин, ефірних масел, яблучної, лимонної та саліцилової кислот, а також сахарози. Саме ці складові надають малині цілющі властивості.
Малина найсмачніші ліки! Особливо у вигляді варення, яке має жарознижувальну і потогінну дію. Наші предки компотом з малини лікували захворювання горла, а настоєм листя і квіток запалення слизової оболонки очей. З давніх пір малина застосовується в косметичних цілях, зазвичай застосовують свіжі ягоди, а також малинові листя і квітки. Зміст в малині вітамінів Е, РР, А, В2 робить косметичні властивості малини незамінними. Малина допомагає підтримувати шкіру в тонусі, продовжуючи її молодість, вирівнює колір шкіри, відбілює і живить.

Корисні речовини і цілющі якості малини
В основному ягоди малини застосовують при лікуванні гострих респіраторних та простудних захворювань. В малині міститься саліцилова кислота, яка більш ефективно збиває температуру, ніж більшість лікарських препаратів. Саліцилова кислота також показана при лікуванні радикуліту, невралгії і суглобових болях.
Людям, яким протипоказані ягоди з-за можливої алергічної реакції, можна заварювати листя і стебла малини, які також швидко і без побічних явищ знімають прояви лихоманки і спека. Також малина допоможе відновленню організму після перенесеного грипу і простудних захворювань. Ще наші бабусі знали, як зміцнити імунітет: влітку вживати більше свіжих ягід, взимку відвари, настоянки і варення.
У ній міститься бето-ситостерин це речовина знижує рівень холестерину і очищає організм від шкідливих шлаків і токсинів. Крім того, в малині міститься багато міді, яка полегшує стан при нервовому напруженні і депресії. А також заліза, важливого для правильного кровотворення. З інших мінералів до складу малини входять калій, марганець, цинк. У свіжих ягодах повно вітамінів B, В2, РР, Е та С. А в зелених листках малини вітаміну С навіть більше ніж у ягодах в 20-30 разів, так що вони теж приносять чимало користі. Взагалі унікальна властивість малини в тому, що організм скаже вам «спасибі» за неї в будь-якому і у вигляді листя, і у вигляді сушених ягід, перетертих з цукром, зварених у варення і т. д. З застудою, приміром, допоможуть впоратися не тільки свіжі ягоди, але і перетерті з цукром, і сушені. А ще свіжі ягоди малини покращують травлення, підвищують апетит і допомагають при болях у шлунку.
Не забувайте і про більш-молодому» спосіб зберегти ягоду заморожуванню. Цей спосіб позбавить від зайвих турбот, але збереже максимум корисних речовин малини. Варто відзначити, що при тепловій обробці малина не втрачає своїх цілющих властивостей.
Але корисні властивості малини зниженням температури тіла не обмежуються. При різних захворюваннях нирок застосовуються відвари з листя малини, так як вони мають сечогінну дію і регулюють роботу нирок.
До складу малини входять антитоксичні речовини, які нейтралізують патогенну флору кишечника, дія токсинів і отрут, тому відвари з листя і стебел малини використовують при дисбалансі роботи шлунку і кишечника. Саму ягоди вживають у вигляді морсів в реабілітаційний період після кишкових розладів і токсикозів.
Крововосстанавливающие властивості малини використовують при лікуванні недокрів'я, також малина показана людям, що страждають гіпертонією і атеросклерозом.
Для здоров'я жінок малина принесе чимало користі. Користь малини полягає в її здатності стимулювати мускулатуру матки і стінок кишечника. Тому для бажаючих завагітніти малина може виявитися неоціненним другом і помічником. Також малина містить фолієву кислоту, яку зазвичай призначають вагітним жінкам. Слід зазначити, що фолієва кислота нейтралізує алкогольні наслідки і нікотин. Жінкам, які не можуть кинути палити, необхідно вживати відвари і свіжу ягоду. Малина допоможе відчути себе краще після бурхливої вечірки.
Застосування малини для догляду за шкірою обличчя і волоссям
Випита вранці склянку малинового настою поверне сили і гарний настрій.
Більшість антидепресантів містять у своєму складі мідь, у малині вона перебуває у природному стані, а значить і побічних явищ не виникне. Завдяки міді і своїм антидепресивну властивостями, малина рекомендується людям, схильним до нервового перенапруження, перевтоми і т. д.
Жінки здавна застосовували малину для збереження краси, молодості і здоров'я шкіри. За допомогою масок для обличчя з малини можна домогтися чудових результатів, так як в її ягодах, квітках і листі містяться вітаміни групи Р, В, А і Є.
З проблемами в'янучої шкіри допоможе впоратися умивання малиновим льодом, для жирної шкіри показані вмивання соком ягід малини. Малина має яскраво виражений відбілюючий ефект, тому досить часто вона входить до складу відбілюючих масок для обличчя. Сік листя малини використовують для приготування мазі і для застосування всередину при шкірних хворобах ( екзема, атопічний дерматит, вугрі). Для волосся можна приготувати маски і полоскання відварами. Частіше малинові маски для волосся застосовують для жирного волосся, відвар з листя малини зробить темні колір волосся більш насиченим і яскравим.
Джерело: http://sitefaktov.ru/index.php/home/912-omaline
http://smashno.ru/poznavatelno/interesnoe-o-maline
http://iagoda-malina.ru/publ/stati_o_maline_i_klubnike/polza_maliny_dlja_zdorovja/1-1-0-161
Коментарі
Дописати коментар