Не троянда біля моря цвіте розмарин.
Вбрав безкрайність бурхливих далей.
А може небес синьоокі краплі
На вітрилі легкому приніс вільний бриз?
(А. Бойко)
Розмарин — його назва походить від латинського ros marinus "-морська роса" "або" свіжість моря"- і було дано йому не випадково: розмарин росте на морському березі, а маленькі блакитні квіти розмарину схожі на морські бризки.
Розмарин декоративне лікарський ефіроолійних вічнозелена рослина. Низькорослий чагарник з висхідними прямими гілками. Листя вузьколанцетні, невеликі, сидячі, шкірясті, довжиною до 3 см і шириною 0,3 див. Квітки з блакитним, іноді рожевим відтінком, двогубі, зібрані в колосовидні суцвіття.
Аромат від квітучого красивими фіолетовими або білими квітами чагарнику розноситься по всьому Апеннінскому півострові.
Легенда стверджує, що морська хвиля, омиваючи кам'янисті береги Середземного моря, порослі розмарином, подарувала цій скромній рослині блакитну забарвлення квіток. Тому стародавні греки і римляни присвячували його пеннорожденної Афродіти (Венери) і вважали, що чудове рослина може зробити людину щасливою, позбавити від злих снів і зберегти молодість.
Існує стародавня легенда про те, що Діва Марія, вагітна Ісусом, останавившись на відпочинок, поклала свій синій плащ на кущ розмарину, повний білих квітів, і всі вони стали синіми, переймаючись до неї співчуттям.
Розмарин символ вірності, пам'яті й безсмертя.
У середні століття з розмарином було пов'язано безліч звичаїв і прикмет. Гілки розмарину кидали в могилу в знак пам'яті про померлого нареченої прикрашали квітами і паростками розмарину зачіски і букети наречені садили кущ розмарину і по тому, як він ріс, передбачали долю своєї нової сім'ї гілки розмарину використовували як приворотний засіб та вшивали в ляльку, щоб вилікуватися від хвороби кущами розмарину, посадженими в саду, захищали будинок від злих духів, а вінками з гілок розмарину біля ліжка відганяли нічні кошмари. У 16 віці в Англії склалася думка, що розмаринові зарості в саду говорять про те, що в сім'ї панує жінка. Це змусило чоловіків знищити більшу частину розмарину, залишивши рівно стільки, скільки необхідно для кухні. Аромат і смак, які розмарин надає стравам, виявилися сильнішими забобонів.
Існує повір'я, ніби розмарин може позбавити будинок від злих духів, досить поставити кашпо з рослиною ближче до вхідних дверей або хоча б підвісити над входом в квартиру саше з сушеними листками.
Застосування в медицині: ДОПОМОЖЕ ВІД 100 НЕДУГ
Лікувальні властивості розмарину обумовлені ефірними маслами і антиоксидантами (карносол, урсолиевая кислота) та іншими біологічно активними речовинами, що запобігають мутації ДНК і утворення пухлин. Деякі з цих речовин (розмаридифенол і розманол) виявлені лише в розмарин. При вживанні розмарину слід дотримуватися обережності, особливо вагітним, так як великі кількості можуть спровокувати судоми і спазми. У помірних кількостях розмарин відмінно тонізує, зміцнює імунітет, благотворно позначається на нервовій системі, нейтралізує стреси, запобігає серцево
судинні захворювання і внутрішні запалення. Антибактеріальні та фунгіцидні властивості розмарину роблять його ефективним припорезах і грибкових захворюваннях. Пари розмарину вбивають хвороботворні бактерії та запобігають застуди та вірусні захворювання, а настоянкою розмарину можна полоскати горло при ангіні. Додавання розмарину в різні страви сприяє підвищенню апетиту і стимулює вироблення шлункового соку. Крім того, розмарин підсилює кровообіг, що запобігає утворенню тромбів і допомагає наситити всі органи киснем.
Речовини, що входять до складу розмарину, сприяють зростанню волосся і омолодженню шкіри. Дорогі косметичні засоби для волосся і шкіри, що в'яне містять екстракти розмарину. Звичайний розмариновий чай або настій доданий у ванну, зробить шкіру більш гладкою, а ополіскування волосся настоєм розмарину допоможе позбутися від лупи і зміцнити волосся. Ефірне масло розмарину допомагає при депресії і головного болю. Зверніть увагу, що масло розмарину не можна вживати в їжу для боротьби з поганим настроєм краще використовувати ароматичні свічки або аромалампу. Додавання розмаринового масла в звичайне масажне масло допомагає зняти болі в м'язах і суглобах. Вагітним і годуючим жінкам краще не використовувати розмарин як ліки, хоча у вигляді прянощі він не небезпечний.
Давно помічено властивість розмарину пробуджувати спогади і покращувати пам'ять. Студенти Стародавньої Греції ставили букет розмарину поруч під час підготовки до іспитів і навіть брали гілочки цієї рослини з собою на іспит. Частково це властивість пов'язана з тим, що будь-інтенсивний запах допомагає запам'ятати події, які його супроводили. Однак, крім цього, масла розмарину дійсно активізують роботу мозку, допомагають сконцентруватися і запам'ятати більше інформації.
У медичних цілях використовують висушене листя і однорічні пагони розмарину лікарського (r.officinalis), що містять ефірне масло, агкаюиди і кислоти. Листя мають гіркувато-пряний смак солодкуватий, злегка камфорний аромат, що нагадує запах сосни. Розмарин використовують як протизапальний і ранозагоювальний засіб, при низькому кров'яному тиску для його підвищення, як тонізуючий засіб.
У народній медицині роблять відвари і настоянки, які вживають при головному болю, шлунково-кишкових захворюваннях, простуді і як жовчогінний засіб. Настій у вигляді примочок застосовують для загоєння ран, при фурункульозі. Мазі, що містять ефірне масло, застосовують для розтирань при ревматизмі і радикуліті. Вважається, що аромат розмарину покращує пам'ять.
Розмарин, також відомий у народній медицині як хороший засіб при послабленні травлення і головних болях, слабкості серця, захворюваннях печінки і порушення обміну речовин. Він надає стимулюючу дію на циркуляцію крові. Настій з листя застосовують при застуді, для полоскання порожнини рота, для компресів при фурункулезах. Листя для ванн при ревматизмі, їх курять при астмі. Сушені листя заварюють як чай при запамороченні і нервовому збудженні.
Присутність кущика розмарину в вдома благотворно впливає на істеричних людей, позбавляє від занепокоєння й безсоння. Але в той же час розмарин показаний для тих, хто ледачий і сонливий за життя. Вранці це рослина бадьорить не гірше чашечки кави.
Як інсектицид сухе листя гарні для запобігання вовняних одягу від молі.
Відвари і настої з розмарину
*В домашніх умовах для приготування відвару і настою використовують листя і пагони, які збирають під час цвітіння. Їх сушать, потім 2 ч. л. подрібненої сировини заливають 200 мл окропу, настоюють, проціджують. Отриману дозу випивають протягом дня.
*Вийти з депресії допоможе такий настій: змішати в рівних частинах листя розмарину, звіробою, меліси і чорниці. Потім столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти і вживати як чай.
*При гіпотонії, потрібно змішати порівну листя розмарину, чорниці і меліси, потім столову ложку суміші залити склянкою окропу і настоювати до охолодження. Пити по столовій ложці два-три рази в день.
*Для лікування клімаксу, необхідно залити склянкою спирту три столові ложки листя, потім настоювати три доби і процідити. Вживати по 25 крапель тричі на день за півгодини до їжі. Або ще один рецепт для тих, кому протипоказано спиртне: залити склянкою окропу столову ложку листя рослини і варити на слабкому вогні 15 хвилин. Потім остудити і приймати по половині чайної ложки за півгодини до їди.
РОЗМАРИНОВЕ ВИНО
Склад: жменя свіжого листя розмарину, 1 пляшка білого столового вина.
Листя розмарину подрібнити, залити вином і настоювати 13 годин (не більше і не менше), потім процідити і залити в пляшку з темного скла.
Як загальнозміцнюючий і тонізуючий засіб приймати по 30 мл 3 рази на день.
При клімаксі, зниження потенції, простатиті, шлунково-кишкових захворюваннях пити по маленькій чарочці 2 рази в день.
БРОНХІТ, КАШЕЛЬ, СИЛЬНА ЗАСТУДА
Склад №1:2 чайні ложки сухого листя розмарину.
Листя розмарину залити 200 мл окропу, настоювати під кришкою при кімнатній температурі до охолодження, процідити, Пити по 50-70 мл 3-4 рази на день.
Склад №2:5 крапель масла розмарину, 4 краплі олії м'яти перцевої.
Змішати масла розмарину і м'яти перцевої, заправити аромалампу з розрахунку 5 крапель масляної суміші на 5 м2 приміщення і вдихати аромат протягом 20-30 хвилин.
З історії:
Використання розмарину з давнини було завжди пов'язаним з позитивними терапевтичними властивостями. Один з найвідоміших рецептів «Вода Королеви Угорщини». Королева писала: «Я, Королева Угорщини Ізабелла, у свої 72 роки була хворий на подагру і протягом року використовувала рецепт, подарований мені невідомим відлюдником. Це зілля справило на мене таке корисну дію, що я знову відчула в собі сили, стала красивою і молодою. Король Польщі хотів одружитися на мені, але я відмовилася заради Ісуса Христа. Я думаю, це рецепт був подарований мені ангелом» ( Джузеппе Де Витофранчески «Чесноти ліки розмарину», Мілан, 1983)
По всій видимості, це був рецепт гідролата розмарину, який королева вживала змішуючи з іншими напоями, в розмариновой воді готували для неї м'ясо, нею вона протирала обличчя і хворі місця щоранку.
Наступний відомий рецепт «Оцет чотирьох злодіїв» зробив чудо у Франції під час страшної чуми 1720 р. Чотири людини, які не соромилися грабувати трупи, уникли зараження завдяки рецептом власного винаходу. Спіймані шахраї розкрили владі секрет чудодійної мікстури, який був розклеєний на всіх стінах зараженого міста. Основними маслами в складі були шавлія лікарська, розмарин, чебрець, м'ята, ялівець, кориця і лаванда, всі рослини, знамениті їх антисептичні та антибактеріальні властивості.
Інший знаменитий рецепт "-Заспокійливий бальзам" був винайдений італійським ченцем, щоб вилікувати ревматизм, основну частину в складі займає розмарин. У книзі про фармацевтиці Джузеппе Донцели (лікар, хімік і неаполітанська філософ, який жив у 1600-х роках) можна знайти наступний рецепт: «Беремо 1 фунт розмарину і 3 фунта цукру, варимо, не доводячи до того, щоб розмарин не втратив свій колір, потім подаємо охолодженим. Цей підбадьорливий відвар корисний для серця і зміцнює нерви». Так само він зазначає рецепт, благотворно впливає на шкіру для ранкового вмивання «води Святого Джованні», в який входить вербена, чебрець, розмарин, шавлія лікарська, васильки, майоран, лаванда, троянда.
Застосування в косметології
У косметолгии з успіхом застосовують розмарин у вигляді ефірної олії. Ефірне масло розмарину містить цинеол, камфору, борнеол, лімонен, пінен, дубильні речовини, смоли, гіркоти. Ці речовини позитивно впливають на тиск, нирки, нервову систему і стимулюють роботу шлунку і кишечника.
Розмарин є чудовим антисептиком, його можна додавати в маски для проблемної шкіри, глину, робити тоніки. Він знезаражує, підсушує запалення, позбавляє від постакне, звужує пори, зменшує жирність шкіри.
Для того, щоб вирівняти шкіру обличчя, прибрати темні плями від прищів, можна самостійно приготувати точковий засіб, змішавши розмарин у співвідношенні 1:1 з будь-яким базовим маслом (виноградні кісточки, мигдаль, оливкової, кунжутне, авокадо тощо).
У більш низьких дозах (також при додаванні базового масла) розмарин покращує колір обличчя, доглядає за сухої, в'янучої шкірою обличчя. Для цього можна зробити масляну аплікацію на півгодини, залишки видалити серветкою.
Також розмарин хороший в антицелюлітних обгортаннях завдяки своїм тонізуючим властивостям, відмінно підтягує шкіру тіла.
Стимулює регенерацію і зростання волосся, зупиняє їх випадання, усуває лупу. При додаванні в шампунь, масляні маски здатний регулювати діяльність сальних залоз, освіжити шкіру голови (чим допомагає в брьбе з лупою), також надає волоссю блиск і є профілактичним засобом від випадіння.
Розмаринове масло.
Наповніть скляний глечик розмариновими гілочками, залийте їх рослинною олією до самого верху. Поставте щільно закритий глечик на підвіконня-сонячному місці на два тижні. Після цього профільтруйте розмаринове масло в чистий посуд. Це масло можна використовувати при болях різного походження, а також в масажі.
Тонік-ополіскувач для волосся.
Покладіть жменю розмарину в посудину або чайник і залийте великою чашкою окропу. Щільно закрийте і залиште заварюватися на годину. Використовуйте ополіскувач.
При зовнішньому застосуванні ефірну олію призначають хворим на артроз, ревматизм і при мігрені.
Розмаринова ванна
Жменьку сушеного розмарину, меліси і паличку кориці заварюємо і проціджують його через ситечко, вливаємо у ванну з теплою водою. Вуаля! Чарівна вода для тіла готова.
Після ванни шкіра стає гладкою і шовковистою, з приємним ароматом. Однак, це ще не все. Ванну на двох обов'язково спробуйте, адже чудовий трав'яний відвар буде не тільки стимулювати кровообіг, але і зробить шкіру чутливою на дотик. Звичайно, якщо тобі не хочеться возитися з травами, можна просто купити масло розмарину і додати три крапельки в ванну. Нітрохи не гірше вийде. Після розмариновой ванни раджу випити чорний китайський чай пуер в приємній обстановці.
Розмарин: ефірне масло для масажу тіла
З ефірним маслом розмарину також можна робити масаж всього тіла. Цей вид масажу допоможе розслабитися і створить хвилюючий настрій. Для масажу тіла треба взяти суміш половини чайної ложки розмаринового і трохи оливкової олій. Розмаринова ефірна олія володіє цілющими властивостями, чудово дезінфікує шкіру і стимулює почуття. Вдихання парів розмарину покращує пам'ять, наприклад, при підготовці до здачі іспитів.
Екстрат розмарину широко використовується і в ароматерапії.
В ароматерапії олія також стане вашим вірним помічником — воно допоможе сконцентруватися, підніме імунітет, допоможе впоратися з хворобою, убереже вас в період епідемій грипу. Також є афродизіаком.
Хоча і не всі люблять інтенсивний трав'яний аромат, але перша парфумерна композиція була створена на основі розмарину. Це Вода Угорської Королеви перше парфуми, що містять спирт.
За легендою, в середині XIV століття королева угорська Ержебет, мати Людовика Великого, отримала в подарунок від відлюдника ченця ароматну рідину, що володіє чудесним запахом і омолоджують властивостями. Є навіть легенди, що розповідають про те, що ця вода допомогла королеві зберегти її красу. Вона, начебто, брала з нею ванни. Можливо, можливо...
А ось якщо у вас є бажання знайти і викачати рецепт приготування рожевої води, то повідомляю, що компонентами цих незвичайних духів стали розмарин, лавандова вода і спирт. Правда, ці духи швидко випаровувалися, і королева завдавала їх неодноразово протягом дня. Літописи розповідають, що водою Угорської Королеви ароматизували одяг, носові хустки, рукавички, і взагалі все, що тільки можна.
Застосування в кулінарії
У кулінарії використовують свіжі запашні, а також висушені, згорнувся в тонкі трубочки листя одного з видів розмарину (Rosmarinus officinalis) і рідше — його корінь. Свіжі, злегка гіркуваті листя виділяють більш чистий і яскравий аромат, що нагадує складну суміш камфори, евкаліпта, сосни і лимона.
Ця досить популярна в багатьох західних країнах травичка, особливо поширена в країнах Середземномор'я (виняток становить, мабуть, Греція), причому пальму першості міцно утримують Італія і Франція. Розмарин входить в класичні французькі пряні суміші «трави Провансу» і «букет гарни» на його основі готують ароматний оцет.
На відміну від багатьох трав, розмарин не втрачає свій аромат від тривалої теплової обробки, тому європейські кухаря широко використовують його при маринуванні свинини, баранини і кролятини, щоб відбити специфічний, характерний для цих видів м'яса запах і надати йому своєрідний «лісовій» аромат дичини. При приготуванні барбекю гілочки і листя розмарину кидають у вогонь, а птицю перед смаженням на грилі або вугіллі іноді обгортають його гілками. Жодна поважаюча себе італійська господиня не стане готувати баранчика без розмарину.Розмарин прекрасне в соусах.
Паста для маринування м'яса:
Невелика кількість подрібненого листя (сушених або свіжих) змішують з дрібно нарізаною зеленню петрушки і розтирають з вершковим маслом або маргарином в пасту, якою обмазують м'ясо перед гасінням або піджаркою.

Застосовують його в маринадах огірків, капусти, перцю.
Розмарин чудово поєднується не тільки з смаженим м'ясом, але і з грибами, яйцями і самими різними овочами (помідорами, шпинатом, горохом, баклажанами, кабачками, цвітною капустою і картоплею), які в Середземномор'ї традиційно готують на оливковій олії. Його додають в соуси і супи, а особливо добре він підходить до страв з сиру. Розмарин в помірній дозі надає супів (м'ясним, курячим, гороховим та ін) особливо пікантний аромат. Їм приправляють страви з риби, овочів, а також соуси і підливи з свинячого сала чи м'яса. Щіпку розмарину добре додати у винний пунш або яблучне желе.
Не рекомендується використовувати розмарин разом з лавровим листом, а також додавати його в рибні страви і тонкі маринади — він може задушити своєю густою камфарної нотою. В цілому, з розмарином треба звертатися як з лавровим листом, пам'ятаючи, що при перетримці він надає страві неприємний гіркий смак. З супів його виймають через 5-6 хвилин після занурення. Якщо використовують розмарин або естрагон, то лавр не застосовують.
І взагалі розмарин — одна з найсильніших пряних приправ, тому не варто ним зловживати.
Рецепти страв з розмарином
Рецепт знаменитого соусу "-Розмарин"
Нарізати по 100 г ріпчастої цибулі і стебел петрушки, обсмажити на олії, краще оливкової, олії (30 г). Влити 300 мл червоного вина, покласти 20 г листя розмарину і випарувати до половини. Додати 500 мл концентрованого м'ясного бульйону, звареного з 1 лавровим листом, і випарувати до консистенції, яку ви віддаєте перевагу. Блендером ввести 40 г вершкового масла для додання соусу еластичності. Посолити, поперчити за смаком.

швидка овочева лазанья (італійська кухня)
цибулевий суп (французька кухня)
рулька ягняти (німецька кухня)
варення з айви
булочки з родзинками і розмарином
кролик з розмарином і ягодами ялівцю
креветки з розмарином і шоколадом
пломбір з розмарином і свіжими ягодами
шоколадний мільфей з полуницею та розмарином
картопля, запечена з розмарином і часником
фаршировані курячі грудки з розмарином
баранина з розмарином
корейка теля, маринована з апельсином і розмарином
-
Коментарі
Дописати коментар