Є таке дивовижне рослина глід криваво-червоний. Невеликий чагарник або деревце, зі специфічним, приємним запахом використовується в народній медицині для лікування серцевих захворювань. Мабуть немає іншого такого рослини, більш корисного для лікування хвороб серця.
В кінці травня — початку червня одягається в біле вбрання бариня-дерево, або боярка. Від інших квітучих дерев і чагарників глід (Crataegus L) легко відрізнити за колючим втечам та характерним неприємним запахом білих квіток, зібраних в щитковидні або зонтикоподібні суцвіття. Назва глід латинською мовою означає «сильний», «міцний».
Глід — давно відоме, широко поширене у нас і надзвичайно корисна рослина.Глід, властивості якого добре відомі не тільки лікарям, налічує сотні видів. Вони належать до роду Глід і сімейства рожевих і являють собою кущі та дерева невисокі і колючі, квітучі в кінці травня і плодоносять у вересні. До найбільш відомих у нас видів глоду відносяться: Глід криваво-червоний (інша назва — сибірський), Глід український, Глід колючий, Глід пятипестичний.
Глід криваво червоний — цей вид має найбільш широке поширення (Європа, Сибір, Казахстан, Середня Азія, Далекий Схід). Плоди глоду червоні, рідше червоно-жовтуваті, з борошнистою м'якоттю. Цвіте глід у травні-червні. Квітки і листя збирають під час цвітіння і швидко сушать. Росте в світлих чагарникових заростях, в живих огорожах і вздовж парканів, по сонячних схилах і в листяних і соснових лісах. Суху суміш потрібно зберігати в добре закритих ємностях. Оскільки дієвість при занадто довгому зберіганні втрачається, потрібно по можливості збирати квітки кожен рік. Плоди глоду знімають зрілими, коли вони вже почервоніють, і швидко сушать. Їх також слід щороку збирати заново.
Під час цвітіння глід схожий на яблуню, але квітки у нього більш дрібні, білі або рожеві, з великими пиляками, які залежно від виду можуть бути жовтими, рожевими або пурпурно-червоними. Квітки містять диметиламин — речовина, яка надає їм характерний запах несвіжої риби.
Плоди плодів глодів дрібне яблуко бувають кулястими, грушоподібними, витягнутими з одного або кількома (до 5) великими, дуже міцними тригранними кісточками. Розташовані ці кісточки біля чашечки на верхівці плоду і злегка прикриті шкіркою. Забарвлення плодів залежить від виду і сорту, вона може бути блідою оранжево-жовтого, червоного, яскраво-помаранчевої, рідше майже чорної. Розмір плодів так само різний, як і їх забарвлення. У глоду криваво-червоного вони всього 5-7 мм в діаметрі, а у великоплідних американських видів — майже 3, рідше 4 див.
Глід лікувальне застосування
У глоду цілющі квіти, плоди, листя, кора. Плоди глоду є сильним заспокійливим засобом. Вони діють не тільки на центральну нервову систему, але і розширюють кровоносні судини, що впливають на скорочення серцевого м'яза, знижують тиск крові, сприяють зменшенню холестерину.
Широке застосування знаходить глід при серцево-судинній недостатності, стенокардії, миготливої аритмії, пароксизмальній тахікардії, екстрасистолії, розладах кровообігу у судинах серця і головного мозку, при лікуванні атеросклерозу, особливо в клімактеричний період. Глід буває необхідним при тиреотоксикозі, підвищеній функції щитовидної залози, підвищеному кров'яному тиску, запамороченні, шумі у вухах, безсонні, підвищеній нервовій збудливості, задишці. Відвар кори використовують при лихоманці, відвар плодів при лейкемії. Еліксиром для продовження життя може послужити сік з травневих листя.
Протипоказання
Тривалий і безконтрольний прийом препаратів з глоду може викликати пригнічення серцевого ритму. Відвари і настойки можна приймати натщесерце, а тільки через півгодини-годину після їжі. Якщо їх пити на голодний шлунок, то можна спровокувати спазм судин, шлунковий спазм, іноді і блювоту. Після прийому глоду відразу не можна пити холодну воду це викличе кишкові коліки. Зняти їх можна кмином, кропом, селерою. Плоди глоду у великій кількості можуть викликати легке отруєння. Особливо шкідливі незрілі плоди.
Народні рецепти, в яких застосовується глід
В основному, з глоду готують настойки і відвари
Застосування настоянки глоду знайшло широке застосування в народній медицині, зокрема при лікуванні деяких захворювань.
Настоянку глоду вживають при таких хворобах, як починається гіпертонічна хвороба, при серцевій слабкості, ангіоневрозах, при безсонні у серцевих хворих. Настоянка глоду знижує збудливість центральної нервової системи, посилює серцевий кровотік і мозковий кровообіг, знімає аритмію і тахікардію. Також її застосовують при серцевій слабкості, вегето-судинні дистонії і гіпертиреозі.
Настоянка глоду готується так:
беремо 2 столові ложки квіток глоду разом з листям, заливаємо 100 мл горілки або 70% спирту і настоюють протягом 14 днів у теплому темному місці. Отриманий настій проціджуємо, і тепер він готовий до вживання. Приймати по 30 крапель 3 рази на день за пів години до їжі.
Протипоказання: така настоянка не рекомендується дітям до 16 років і вагітним жінкам.
НАРОДНІ РЕЦЕПТИ, В ЯКИХ ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ ГЛІД
Коментарі
Дописати коментар