Перейти до основного вмісту

Черешня - корисна і смачна.

Черешня корисна і смачна.
Будучи родичем вишня, черешня одна з небагатьох ягід, що має безліч відтінків: від жовтого і рожевого до червоного і майже чорного.

2222299_main_post_66c187f78ee4abffdc2291dddd4e2ba9 (625x443, 315Kb)


Колір черешні впливає на процентне співвідношення органічних кислот та інших речовин, якими вона багата. У будь-якому випадку це та ягода, якої варто насолодитися вдосталь, поки не пройшов сезон. Є як мінімум 13 причин, щоб якомога швидше відправитися за ними на ринок.


Черешня, або Вишня пташина (лат. Prunus avium) — деревне рослина (до 10 метрів заввишки) з сімейства Рожеві (Rosaceae), виростає в дикому вигляді в лісах України, південної Україні, в Криму, на Кавказі, а також широко поширене в культурі.

2222299_9d2f001a99e4608a1dfc5738d1173f (650x488, 94Kb)


Черешня, як і її близька родичка вишня, відноситься до сімейства розоцвітих. Правда, у черешні є ряд переваг.
Завдяки величним кронам, листям різних відтінків і яскравим ягодам, вона декоративна не тільки навесні, а протягом всього літа. У неї багата палітра кольорів від ніжно-рожевого і жовтого до майже білого, від яскраво та темно-червоного до майже чорного. Черешня на відміну від вишні не хворіє коккомікозом і моніліозом. Шкідники її не так вже люблять і нападають хіба що в посушливі роки. Ну і, нарешті, ягоди черешні набагато смачніше і корисніше вишневих.

2222299_83198708 (558x500, 51Kb)


Листя коротко загострені, еліптично-яйцевидні, пилчасті, злегка зморшкуваті черешки з двома залозками біля основи пластинки, довжиною до 16 див.

Білі квітки в парасольках. Чашолистків і пелюсток по п'ять, тичинок багато, маточка одна.


Плід — солодка, куляста або злегка серцеподібна чорна, жовта або червона кістянка, у дикорослих дрібніше, ніж у культурних, до 2 см в діаметрі.


Цвіте черешня в кінці березня — початку квітня, плодоносить з другої половини травня.

2222299_iv (640x480, 46Kb)



13 причин об'їстися черешнею цього літа


1. Загальне зміцнення організму


Не тільки завдяки своїм мінеральним складом, куди входять калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, натрій, а також мікроелементи йод, фтор, хром, цинк, мідь, марганець і ряд вітамінів, але і завдяки пектинам черешня має тонізуючу і зміцнюючу дію на весь організм.

2. Ягода краси


Черешня, з соку і м'якоті якої виготовляються лосьйони і маски для обличчя, активно використовується в косметології при лікуванні вугрової висипки. Крім того, вона підвищує еластичність шкіри і відновлює тургор. А якщо просто є черешню, то вітаміни В1, В2 і Е будуть сприятливо впливати на стан шкіри.

3. Зменшення негативного впливу жирної їжі


У зв'язку з наявністю у складі черешні поліфенолів, які є потужними рослинними антиоксидантними засобами, ця ягода позитивно впливає на жировий обмін і зменшує шкоду від вживання їжі, багатої жирами.

4. Профілактика захворювань щитовидної залози


Досить високий вміст в черешні йоду робить її незамінним помічником при профілактиці та лікуванні різних захворювань щитовидної залози, якими, за останніми даними, страждає все більше людей у віці від 40 років.

5. Користь при недокрів'ї


За рахунок високого вмісту заліза і великої кількості вітамінів, черешню можна використовувати на додаток до лікарських засобів при недокрів'ї.

6. Швидке угамування голоду


Черешня може послужити відмінним, швидким і корисним перекусом. Завдяки високому вмісту глюкози ви відразу ж відчуєте насичення. Однак щоб уникнути подальшого різкого зниження рівня інсуліну в крові, постарайтеся повноцінно поїсти через півгодини-годину.
-7. Відсутність печії
Часто з-за високого вмісту органічних кислот ягоди викликають печію у людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Черешня містить близько 12 відсотків глюкози при низькому рівні кислот і не викликає подібних проблем навіть при гострих формах виразкової хвороби і гастриту з підвищеною кислотністю.
8. Знахідка для ласунів, які вважають калорії - nПри високому вмісті глюкози, черешня залишається низькокалорійним продуктом (50 кілокалорій на 100 грамів), що робить її справжньою знахідкою для любителів поласувати чим-небудь солодким без шкоди для фігури. Увага: хворим на цукровий діабет ця ягода протипоказана.
9. Допомога при гіпертонічній хворобі
Черешня здатна нормалізувати тиск за рахунок високого вмісту Р-активних сполук. Вона виявляє легку сечогінну дію. Слід зазначити, що при гіпертонічній хворобі рекомендується вживати темно-червоні ягоди.
  • 13 причин объесться черешней этим летом

10. Знеболювальний засіб
Черешня, завдяки вхідним до її складу речовин, здатна зменшити больові відчуття при ревматизмі, артриті та подагрі. Насолоджуйтесь ягодою і позбавте себе від неприємних відчуттів.
11. Запорука гарного настрою- nУлюблений і знайомий з дитинства смак стиглої і соковитою черешні навіває приємні спогади і підвищує настрій. Це одна з небагатьох ягід (не рахуючи, звичайно, полуниці), яка змушує посміхатися. Багато чекають літа, тільки щоб купити черешню, а ще краще — зібрати її своїми руками.
12. Зміцнення кісток- nВисокий вміст кальцію і провітаміну А зміцнює кістки і є профілактикою розвитку остеопорозу. Можете сміливо піч з черешнею пироги, додавати в кашу або готувати з неї на сніданок смузі.
13. Антиоксидантну дію- nЧерешня багата речовинами з групи антоціанів і каротиноїдів, зміст яких вище в ягодах з темним забарвленням. Саме ці речовини, разом з вітаміном Е і провітаміном А, борються з вільними радикалами, надаючи антиоксидантну дію і знижуючи ризик виникнення онкологічних захворювань.
Джерело:http://kitchenmag.ua/posts/2592-14-prichin-ob-estsya-chereshney-etim-letom
2222299_a5b3bc901cf6e5_big (667x500, 75Kb)- З черешні дуже смачні заготовки на зиму. Варення з черешні виходить щільним, як джем. В черешнях багато пектину який надає варенню густоту і добре допомагає желированию. У статті дана добірка рецептів заготовок із черешні на зиму.

1.Цукати з черешні
500 г черешні, 250 г цукру.
Для цукатів з черешні взяти злегка недостиглі, тверді ягоди. Вимити їх і видалити кісточки.
З цукру і невеликої кількості води зварити сироп. Коли він буде кипіти, занурити в нього на 5 хвилин ягоди, потім зняти з вогню і залишити на ніч. Вранці сироп перелити в іншу каструлю, прокип'ятити, знову залити черешню і залишити охолоджуватися. Так проробити кілька разів, поки цукор не покриє ягоди кристалами. Підсушити їх в нагрітій духовці з відкритими дверцятами. Цукати зберігати, загорнувши в пергаментний папір.

2.Черешневий компот
Свіжі ягоди черешні. З вимитої черешні видалити кісточки і з допомогою преса видавити сік. Процідити, нагріти до температури 70 градусів і розлити в прокип'ячені банки. Стерилізувати при 80 градусів: пів-літрові банки 15 хвилин, літрові 20 хвилин, трилітрові півгодини. Закатати. Компот із черешні зберігати в прохолодному місці.
3.Домашній рецепт на зиму Черешневе варення.
На 2 кг черешні варитися сироп з 2 кг цукру і 1 стакан води. Ягоди без кісточок проварюються в ньому з інтервалом в 6 годин(можна більше) 6 разів. Кожен раз варити не довго. Доводити до кипіння і проварювати 2 хвилини, помішуючи. Після останнього разу черешні вийняти, а сироп варити 30 хвилин. Потім кинути фрукт, довести до кипіння і надіслати банкам на закатку.

4.Варення з черешні з лимоном.
На 1 кг черешні 2 середніх лимона, 1,2 кг цукру, 1,5 склянки води. Плоди помити і вийняти кісточки. Залити гарячим сиропом з цукру і води, порізати цитрус на маленькі шматочки і додати туди ж. Проварити 10 хвилин. Потім нехай постоїть 4 години. І так варити ще 2 рази. Розфасувати по банках і законсервувати. Варення з черешні зберігати в прохолодному місці.


5.Варення з черешні і чорної смородини «Бренді»
750 г черешні, 500 г чорної смородини, 600 г цукру, 1 склянку вишневого бренді для змочування паперових дисків.
Ягоди перебрати, промити, з черешні дістати кісточки. Скласти шарами в емальований таз: шар чорної смородини, шар цукру, шар черешні, цукру і т. д. Останнім повинен бути шар цукру. Накрити полотняним рушником і залишити на ніч для виділення соку.
Вранці одержаний сік (без ягід) вилити в каструлю і поставити на вогонь. Варити на повільному вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Коли сироп звариться (крапля сиропу не повинна розтікатися на холодній тарілці), у нього викласти ягоди і довести до кипіння на повільному вогні. Збільшити вогонь і варити до готовності. Зняти пінку і розкласти по стерильним банкам. Всередині кожної банки накрити варення круглим паперовим диском, змоченим у вишневому бренді. Тільки потім закатати.

6.Черешня у власному соку
На 1 л соку черешні 3 г лимонної кислоти.
Черешню перебрати, вимити й обсушити. Міцні соковиті ягоди укласти в стерильні банки, а з пом'ятих і пошкоджених вичавити сік. Поставити сік на плиту, додати лимонну кислоту і довести до кипіння. Залити в банки з ягодами. Прикрити кришками і стерилізувати в киплячій воді півлітрові банки-20 хвилин, літрові 25, а трилітрові 45 хвилин. Закатати.
750 г черешні, 500 г чорної смородини, 600 г цукру, 1 склянку вишневого бренді для змочування паперових дисків.
Ягоди перебрати, промити, з черешні дістати кісточки. Скласти шарами в емальований таз: шар чорної смородини, шар цукру, шар черешні, цукру і т. д. Останнім повинен бути шар цукру. Накрити полотняним рушником і залишити на ніч для виділення соку.
Вранці одержаний сік (без ягід) вилити в каструлю і поставити на вогонь. Варити на повільному вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Коли сироп звариться (крапля сиропу не повинна розтікатися на холодній тарілці), у нього викласти ягоди і довести до кипіння на повільному вогні. Збільшити вогонь і варити до готовності. Зняти пінку і розкласти по стерильним банкам. Всередині кожної банки накрити варення круглим паперовим диском, змоченим у вишневому бренді. Тільки потім закатати.

6.Черешня у власному соку
На 1 л соку черешні 3 г лимонної кислоти.
Черешню перебрати, вимити й обсушити. Міцні соковиті ягоди укласти в стерильні банки, а з пом'ятих і пошкоджених вичавити сік. Поставити сік на плиту, додати лимонну кислоту і довести до кипіння. Залити в банки з ягодами. Прикрити кришками і стерилізувати в киплячій воді півлітрові банки-20 хвилин, літрові 25, а трилітрові 45 хвилин. Закатати.
7.Домашній рецепт Компот з черешні.
Для цього компоту підійдуть черешні, як червоні, так і жовті, з щільною м'якоттю. Їх потрібно промити, укласти в банки, обсяг заповнюється за бажанням. З цукру і води варять сироп (на літр води 300 грам). Сиропу дати охолонути і розлити в підготовлену тару. Стерилізувати літрові-30 хвилин, пів-літрові-20 хвилин. Взагалі цукристість визначається за смаком. Іноді просто накладається повна банку черешень і заливається трохи підсолодженою водою. Стерилізується так само. Для аромату можна додати шматочок цедри лимона або апельсина, ваніль, м'яту. Краще щось одне.
8. Повидло з черешні.
Плоди відварити при додаванні невеликої кількості води під кришкою. Протерти і відокремити кісточки. Можна спершу вийняти кісточки. Вийде пюре. В нього необхідно додати цукор і уварити до бажаної густоти. Розкласти в банки і закрутити.
На 1 склянку цукру беремо 1 кг черешні.
9.Варення з черешні.
Черешню, вимиту, очищену від плодоніжок і кісточок, покласти в емальований посуд і, часто помішуючи, кип'ятити протягом 30 хв. Зварити цукровий сироп (750 г цукру на 1 кг черешень). У готовий сироп засипати черешню і, безперервно помішуючи, варити ще 30 хв. Якщо в прохолодному місці джем згортається, значить, він готовий.

Розігріті банки наповнити джемом і поставити їх в прохолодне місце, щоб поверхня взялася скоринкою. Після цього банки щільно закрити.


2222299_Lezginka (620x465, 90Kb)


2222299_summer006022vipics (640x480, 64Kb)


2222299_t1b125a038a2be4fdd9bb4e339aab9fa8f (700x468, 199Kb)


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Не викидайте мандаринові кірки!!!.

Не викидайте мандаринові кірки!!!. Так історично склалося, що мандарини у нас з дитинства асоціюються із чудовим святом Новим роком. Вони красиві, смачні, ароматні, а ще дуже корисні. Маленьке помаранчеве сонце піднімає настрій і своїм виглядом, і за кольором, і за ароматом веселим, теплим, солодким. До речі, питання на засипку — а що ви робите з шкіркою від мандаринів? Ні-ні, тільки не кажіть, що викидаєте мандаринові «шкурки» у відро для сміття! Мандаринові кірки отримали широке застосування в народній медицині. З допомогою шкірки цього помаранчевого плода можна вилікувати різні захворювання, а також зміцнити імунітет. 1. При застуді і бронхіті необхідно заварити 3 столові ложки сухих мандаринових корок двома склянками киплячої води. Наполягати відвар необхідно 2 години. Процідіть і додайте 2 столові ложки меду. Рекомендується застосовувати по півсклянки 4 рази на день. Такий настій має також відхаркувальну дію. 2. Якщо ви хочете зміцнити імунітет, то залийте 2 столові ложки м...

Вишня для лиця. Вишневі маски..

Вишня для лиця. Вишневі маски.. Стародавні греки вважали вишню магічним деревом. Вважалося, що якщо до стовбура вишні притулити болючу ділянку тіла, то рана швидко загоїться. Для якнайшвидшого одужання лежали на золі вишні, а для дітей золу вишні розводили з водою і годували, вважаючи, що це допоможе дитині одужати. Часи змінюються. Тепер цілющі властивості вишні підтверджують науковці. Користь вишні пояснюється її складом в цій ягоді міститься фруктоза і глюкоза, каротин, вітаміни З, РР, B1, фолієва кислота, органічні кислоти, калій, магній, мідь, залізо і пектини. За своїм цілющим властивостям вишня поступається лише з емлянике. Вишня корисна при недокрів'ї, хворобах нирок і легенів, вона зміцнює м'яз серця. Цю ягоду корисно їсти при жирній, пористій шкірі, а так само жирних волоссі. Однак користь вишні цим не обмежується. Вишня прекрасно зарекомендувала себе не тільки як лікарський засіб, але і як косметичний засіб. Ця кислувата ягода чудово освіжає колір обличчя, звужу...

Камфорне масло: користь і шкода....

Камфорне масло: користь і шкода.... Ефірне камфорне масло отримують з деревини камфорного дерева, відомого також під назвами Японський лавр, і Коричник камфорний. Камфорні дерева ростуть на Тайвані, в Південному Китаї, і в Японії, в іншому в Африці, і на Цейлоні їх теж можна зустріти, так як їх там давно і успішно вирощують. Ці дерева досягають дуже великих розмірів, і містять у своїй деревині камфорне масло, що отримується звідти методом дистиляції з водяною парою. Вже отримане ефірне масло поділяють на фракції, які мають різний склад. Це коричневе камфорне масло і біле камфорне масло . І саме біле камфорне масло, яке являє собою безбарвну, або світло-жовту маслянисту рідину, з дуже насиченим ароматом камфори використовують в аромотерапії та косметології. Якими ж властивостями володіє камфорне масло, корисно чи шкідливо? І те, і інше. Користь і шкода камфорного масла обумовлений природними властивостями цієї речовини. В склад ефірної олії камфорного дерева входять: монотерпени (л...