Перейти до основного вмісту

Черешня - корисна і смачна.

Черешня корисна і смачна.
Будучи родичем вишня, черешня одна з небагатьох ягід, що має безліч відтінків: від жовтого і рожевого до червоного і майже чорного.

2222299_main_post_66c187f78ee4abffdc2291dddd4e2ba9 (625x443, 315Kb)


Колір черешні впливає на процентне співвідношення органічних кислот та інших речовин, якими вона багата. У будь-якому випадку це та ягода, якої варто насолодитися вдосталь, поки не пройшов сезон. Є як мінімум 13 причин, щоб якомога швидше відправитися за ними на ринок.


Черешня, або Вишня пташина (лат. Prunus avium) — деревне рослина (до 10 метрів заввишки) з сімейства Рожеві (Rosaceae), виростає в дикому вигляді в лісах України, південної Україні, в Криму, на Кавказі, а також широко поширене в культурі.

2222299_9d2f001a99e4608a1dfc5738d1173f (650x488, 94Kb)


Черешня, як і її близька родичка вишня, відноситься до сімейства розоцвітих. Правда, у черешні є ряд переваг.
Завдяки величним кронам, листям різних відтінків і яскравим ягодам, вона декоративна не тільки навесні, а протягом всього літа. У неї багата палітра кольорів від ніжно-рожевого і жовтого до майже білого, від яскраво та темно-червоного до майже чорного. Черешня на відміну від вишні не хворіє коккомікозом і моніліозом. Шкідники її не так вже люблять і нападають хіба що в посушливі роки. Ну і, нарешті, ягоди черешні набагато смачніше і корисніше вишневих.

2222299_83198708 (558x500, 51Kb)


Листя коротко загострені, еліптично-яйцевидні, пилчасті, злегка зморшкуваті черешки з двома залозками біля основи пластинки, довжиною до 16 див.

Білі квітки в парасольках. Чашолистків і пелюсток по п'ять, тичинок багато, маточка одна.


Плід — солодка, куляста або злегка серцеподібна чорна, жовта або червона кістянка, у дикорослих дрібніше, ніж у культурних, до 2 см в діаметрі.


Цвіте черешня в кінці березня — початку квітня, плодоносить з другої половини травня.

2222299_iv (640x480, 46Kb)



13 причин об'їстися черешнею цього літа


1. Загальне зміцнення організму


Не тільки завдяки своїм мінеральним складом, куди входять калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, натрій, а також мікроелементи йод, фтор, хром, цинк, мідь, марганець і ряд вітамінів, але і завдяки пектинам черешня має тонізуючу і зміцнюючу дію на весь організм.

2. Ягода краси


Черешня, з соку і м'якоті якої виготовляються лосьйони і маски для обличчя, активно використовується в косметології при лікуванні вугрової висипки. Крім того, вона підвищує еластичність шкіри і відновлює тургор. А якщо просто є черешню, то вітаміни В1, В2 і Е будуть сприятливо впливати на стан шкіри.

3. Зменшення негативного впливу жирної їжі


У зв'язку з наявністю у складі черешні поліфенолів, які є потужними рослинними антиоксидантними засобами, ця ягода позитивно впливає на жировий обмін і зменшує шкоду від вживання їжі, багатої жирами.

4. Профілактика захворювань щитовидної залози


Досить високий вміст в черешні йоду робить її незамінним помічником при профілактиці та лікуванні різних захворювань щитовидної залози, якими, за останніми даними, страждає все більше людей у віці від 40 років.

5. Користь при недокрів'ї


За рахунок високого вмісту заліза і великої кількості вітамінів, черешню можна використовувати на додаток до лікарських засобів при недокрів'ї.

6. Швидке угамування голоду


Черешня може послужити відмінним, швидким і корисним перекусом. Завдяки високому вмісту глюкози ви відразу ж відчуєте насичення. Однак щоб уникнути подальшого різкого зниження рівня інсуліну в крові, постарайтеся повноцінно поїсти через півгодини-годину.
-7. Відсутність печії
Часто з-за високого вмісту органічних кислот ягоди викликають печію у людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Черешня містить близько 12 відсотків глюкози при низькому рівні кислот і не викликає подібних проблем навіть при гострих формах виразкової хвороби і гастриту з підвищеною кислотністю.
8. Знахідка для ласунів, які вважають калорії - nПри високому вмісті глюкози, черешня залишається низькокалорійним продуктом (50 кілокалорій на 100 грамів), що робить її справжньою знахідкою для любителів поласувати чим-небудь солодким без шкоди для фігури. Увага: хворим на цукровий діабет ця ягода протипоказана.
9. Допомога при гіпертонічній хворобі
Черешня здатна нормалізувати тиск за рахунок високого вмісту Р-активних сполук. Вона виявляє легку сечогінну дію. Слід зазначити, що при гіпертонічній хворобі рекомендується вживати темно-червоні ягоди.
  • 13 причин объесться черешней этим летом

10. Знеболювальний засіб
Черешня, завдяки вхідним до її складу речовин, здатна зменшити больові відчуття при ревматизмі, артриті та подагрі. Насолоджуйтесь ягодою і позбавте себе від неприємних відчуттів.
11. Запорука гарного настрою- nУлюблений і знайомий з дитинства смак стиглої і соковитою черешні навіває приємні спогади і підвищує настрій. Це одна з небагатьох ягід (не рахуючи, звичайно, полуниці), яка змушує посміхатися. Багато чекають літа, тільки щоб купити черешню, а ще краще — зібрати її своїми руками.
12. Зміцнення кісток- nВисокий вміст кальцію і провітаміну А зміцнює кістки і є профілактикою розвитку остеопорозу. Можете сміливо піч з черешнею пироги, додавати в кашу або готувати з неї на сніданок смузі.
13. Антиоксидантну дію- nЧерешня багата речовинами з групи антоціанів і каротиноїдів, зміст яких вище в ягодах з темним забарвленням. Саме ці речовини, разом з вітаміном Е і провітаміном А, борються з вільними радикалами, надаючи антиоксидантну дію і знижуючи ризик виникнення онкологічних захворювань.
Джерело:http://kitchenmag.ua/posts/2592-14-prichin-ob-estsya-chereshney-etim-letom
2222299_a5b3bc901cf6e5_big (667x500, 75Kb)- З черешні дуже смачні заготовки на зиму. Варення з черешні виходить щільним, як джем. В черешнях багато пектину який надає варенню густоту і добре допомагає желированию. У статті дана добірка рецептів заготовок із черешні на зиму.

1.Цукати з черешні
500 г черешні, 250 г цукру.
Для цукатів з черешні взяти злегка недостиглі, тверді ягоди. Вимити їх і видалити кісточки.
З цукру і невеликої кількості води зварити сироп. Коли він буде кипіти, занурити в нього на 5 хвилин ягоди, потім зняти з вогню і залишити на ніч. Вранці сироп перелити в іншу каструлю, прокип'ятити, знову залити черешню і залишити охолоджуватися. Так проробити кілька разів, поки цукор не покриє ягоди кристалами. Підсушити їх в нагрітій духовці з відкритими дверцятами. Цукати зберігати, загорнувши в пергаментний папір.

2.Черешневий компот
Свіжі ягоди черешні. З вимитої черешні видалити кісточки і з допомогою преса видавити сік. Процідити, нагріти до температури 70 градусів і розлити в прокип'ячені банки. Стерилізувати при 80 градусів: пів-літрові банки 15 хвилин, літрові 20 хвилин, трилітрові півгодини. Закатати. Компот із черешні зберігати в прохолодному місці.
3.Домашній рецепт на зиму Черешневе варення.
На 2 кг черешні варитися сироп з 2 кг цукру і 1 стакан води. Ягоди без кісточок проварюються в ньому з інтервалом в 6 годин(можна більше) 6 разів. Кожен раз варити не довго. Доводити до кипіння і проварювати 2 хвилини, помішуючи. Після останнього разу черешні вийняти, а сироп варити 30 хвилин. Потім кинути фрукт, довести до кипіння і надіслати банкам на закатку.

4.Варення з черешні з лимоном.
На 1 кг черешні 2 середніх лимона, 1,2 кг цукру, 1,5 склянки води. Плоди помити і вийняти кісточки. Залити гарячим сиропом з цукру і води, порізати цитрус на маленькі шматочки і додати туди ж. Проварити 10 хвилин. Потім нехай постоїть 4 години. І так варити ще 2 рази. Розфасувати по банках і законсервувати. Варення з черешні зберігати в прохолодному місці.


5.Варення з черешні і чорної смородини «Бренді»
750 г черешні, 500 г чорної смородини, 600 г цукру, 1 склянку вишневого бренді для змочування паперових дисків.
Ягоди перебрати, промити, з черешні дістати кісточки. Скласти шарами в емальований таз: шар чорної смородини, шар цукру, шар черешні, цукру і т. д. Останнім повинен бути шар цукру. Накрити полотняним рушником і залишити на ніч для виділення соку.
Вранці одержаний сік (без ягід) вилити в каструлю і поставити на вогонь. Варити на повільному вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Коли сироп звариться (крапля сиропу не повинна розтікатися на холодній тарілці), у нього викласти ягоди і довести до кипіння на повільному вогні. Збільшити вогонь і варити до готовності. Зняти пінку і розкласти по стерильним банкам. Всередині кожної банки накрити варення круглим паперовим диском, змоченим у вишневому бренді. Тільки потім закатати.

6.Черешня у власному соку
На 1 л соку черешні 3 г лимонної кислоти.
Черешню перебрати, вимити й обсушити. Міцні соковиті ягоди укласти в стерильні банки, а з пом'ятих і пошкоджених вичавити сік. Поставити сік на плиту, додати лимонну кислоту і довести до кипіння. Залити в банки з ягодами. Прикрити кришками і стерилізувати в киплячій воді півлітрові банки-20 хвилин, літрові 25, а трилітрові 45 хвилин. Закатати.
750 г черешні, 500 г чорної смородини, 600 г цукру, 1 склянку вишневого бренді для змочування паперових дисків.
Ягоди перебрати, промити, з черешні дістати кісточки. Скласти шарами в емальований таз: шар чорної смородини, шар цукру, шар черешні, цукру і т. д. Останнім повинен бути шар цукру. Накрити полотняним рушником і залишити на ніч для виділення соку.
Вранці одержаний сік (без ягід) вилити в каструлю і поставити на вогонь. Варити на повільному вогні, постійно помішуючи, до загустіння. Коли сироп звариться (крапля сиропу не повинна розтікатися на холодній тарілці), у нього викласти ягоди і довести до кипіння на повільному вогні. Збільшити вогонь і варити до готовності. Зняти пінку і розкласти по стерильним банкам. Всередині кожної банки накрити варення круглим паперовим диском, змоченим у вишневому бренді. Тільки потім закатати.

6.Черешня у власному соку
На 1 л соку черешні 3 г лимонної кислоти.
Черешню перебрати, вимити й обсушити. Міцні соковиті ягоди укласти в стерильні банки, а з пом'ятих і пошкоджених вичавити сік. Поставити сік на плиту, додати лимонну кислоту і довести до кипіння. Залити в банки з ягодами. Прикрити кришками і стерилізувати в киплячій воді півлітрові банки-20 хвилин, літрові 25, а трилітрові 45 хвилин. Закатати.
7.Домашній рецепт Компот з черешні.
Для цього компоту підійдуть черешні, як червоні, так і жовті, з щільною м'якоттю. Їх потрібно промити, укласти в банки, обсяг заповнюється за бажанням. З цукру і води варять сироп (на літр води 300 грам). Сиропу дати охолонути і розлити в підготовлену тару. Стерилізувати літрові-30 хвилин, пів-літрові-20 хвилин. Взагалі цукристість визначається за смаком. Іноді просто накладається повна банку черешень і заливається трохи підсолодженою водою. Стерилізується так само. Для аромату можна додати шматочок цедри лимона або апельсина, ваніль, м'яту. Краще щось одне.
8. Повидло з черешні.
Плоди відварити при додаванні невеликої кількості води під кришкою. Протерти і відокремити кісточки. Можна спершу вийняти кісточки. Вийде пюре. В нього необхідно додати цукор і уварити до бажаної густоти. Розкласти в банки і закрутити.
На 1 склянку цукру беремо 1 кг черешні.
9.Варення з черешні.
Черешню, вимиту, очищену від плодоніжок і кісточок, покласти в емальований посуд і, часто помішуючи, кип'ятити протягом 30 хв. Зварити цукровий сироп (750 г цукру на 1 кг черешень). У готовий сироп засипати черешню і, безперервно помішуючи, варити ще 30 хв. Якщо в прохолодному місці джем згортається, значить, він готовий.

Розігріті банки наповнити джемом і поставити їх в прохолодне місце, щоб поверхня взялася скоринкою. Після цього банки щільно закрити.


2222299_Lezginka (620x465, 90Kb)


2222299_summer006022vipics (640x480, 64Kb)


2222299_t1b125a038a2be4fdd9bb4e339aab9fa8f (700x468, 199Kb)


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Не викидайте мандаринові кірки!!!.

Не викидайте мандаринові кірки!!!. Так історично склалося, що мандарини у нас з дитинства асоціюються із чудовим святом Новим роком. Вони красиві, смачні, ароматні, а ще дуже корисні. Маленьке помаранчеве сонце піднімає настрій і своїм виглядом, і за кольором, і за ароматом веселим, теплим, солодким. До речі, питання на засипку — а що ви робите з шкіркою від мандаринів? Ні-ні, тільки не кажіть, що викидаєте мандаринові «шкурки» у відро для сміття! Мандаринові кірки отримали широке застосування в народній медицині. З допомогою шкірки цього помаранчевого плода можна вилікувати різні захворювання, а також зміцнити імунітет. 1. При застуді і бронхіті необхідно заварити 3 столові ложки сухих мандаринових корок двома склянками киплячої води. Наполягати відвар необхідно 2 години. Процідіть і додайте 2 столові ложки меду. Рекомендується застосовувати по півсклянки 4 рази на день. Такий настій має також відхаркувальну дію. 2. Якщо ви хочете зміцнити імунітет, то залийте 2 столові ложки мандар

Шампунь з харчової соди : Змусить рости волосся набагато швидше..

Шампунь з харчової соди : Змусить рости волосся набагато швидше.. З-за своїх численних цілющих властивостей, харчова сода має широкий спектр застосування, для очищення, приготування їжі, а також для лікування різних захворювань. Різноманітно її застосування і в косметичних цілях Тим не менше, здається, що ми дізнаємося про нові сплиця застосування цього універсального інгредієнта кожен день. Ось, наприклад як взаємодіє сода з шампунем . Щоб прискорити ріст волосся і запобігти несприятливий вплив на них жорсткої води, спрею або інших засобів, додайте трохи соди ваш шампунь кожен раз, коли ви миєте голову. Ваші волосся будуть чистими і неймовірно яскравим. Сода з шампунем для волосся: кому підійде? Насамперед, зазначимо, що сода особливо хороша для людей, чиї волосся дуже швидко стають жирними, а епідерміс голови виділяє багато шкірного сала. Сода це чистий луг, яка розчиняє ці жири, а значить робить волосся чистим. Щоб позбутися від забруднень однієї тільки соди буде мало, тому жінк

Історія косметики: від стародавності до наших днів...Історія крему.

Історія косметики: від стародавності до наших днів...Історія крему. Крем це звичне всім косметичний засіб для догляду за шкірою рук, тіла, обличчя,ніг. Історія крему починається в далекому стародавньому світі, коли первісні люди стали вмиватися, очищати і пом'якшувати шкіру, захищати її від сонця, вітру, дощу, снігу, намагалися зробити свою зовнішність привабливішою. Спостереження археологів і науковців, які вивчають життя племен і народів, що збереглися до нашого часу племен і стоять на нижчих ступенях розвитку, підтверджують це. «Косметика» стародавніх була пов'язана зі знанням властивостей рослин, з досвідом застосування різних продуктів рослинного і тваринного походження, мінералів. Історики приписують створення перших кремів єгипетським медикам. При розкопках в Єгипті були виявлені перші креми для обличчя. У ці крему додавали настої квітів і цілющі, тонізуючі добавки. «Батьками» косметики на основі рослин-ароматичних масел вважаються мудреці Імхотеп і Птахотеп, готув