Мило з тисячолітньою історією, що стоїть біля витоків такого захоплюючого і набирає популярності в наші дні захоплення, як миловаріння...
Знамените Алеппське оливкове мило це одне з перших видів твердого мила за всю історію. Однак, досконала рецептура та технологія приготування, використовувані сьогодні, належать VIII століття нашої ери. Традиційне алеппське мило народжується тільки в р. Алеппо, складається з оливкового і лаврового масел, соди і води, завжди створюється ручним працею і має термін витримки 9-11 місяців.
Оригінальна назва цього мила «Sapun Ghar», що дослівно перекладається, як "-мило з лаврового масла"-. До складу його входять тільки натуральні інгредієнти: оливкова і лаврове масло, каустична сода, вода. Алеппське мило (по-іншому ще називають його аллепское мило, Aleppo soap, savon d'-Alep, laurel soap, ghar soap) вважається самим першим твердим кусковим милом, «Матір'ю всіх мив». Мило Алеп (або Алеппо) отримало свою назву завдяки місту, в якому вперше було вироблено. Місто Алеппо (Халеб) найбільше місто Сирії. Місто має значне місце в історії, як один з найстаріших постійно населених міст світу, розташований він був на Великому шовковому шляху, що проходив через Середню Азію і Месопотамію і був великим торговим центром.
Історія алеппського мила
Мило на території сучасної Сирії стали робити тисячі років тому. Ще за часів фінікійців (3000-1200 рр. до Різдва Христового) миловаріння отримало широке поширення в Північно-Західній Сирії. Проте в ті часи мило являло собою напіврідку мильну емульсію.
Саме в місті Алеппо в миловаріння було внесено дві кардинальні зміни, які дозволили робити натуральне мило в тому вигляді, якому ми його знаємо сьогодні. Це були: каустификация соди і використання оливкової олії. Ось так в 8 віці в Алеппо було зварене перше тверде мило.
Вважається, що саме мило Алеп, завезене хрестоносцями в Європу, і поклало початок традиціям європейського миловаріння. З 11 століття виробництво мила було налагоджено по всьому Середземномор'ю. У 12 віці перші миловарни Іспанії були відкриті в Мадриді, Малазі, Картахені та інших містах. Миловарни Італії вперше з'явилися в Неаполі, Савоні, Генуї, Болоньї та Венеції. В середині 15 століття на основі арабських технологій ручного миловаріння була створена мильна промисловість в Марселі (Savon de Marseille). Проте в ті часи миловарам Європи було складно дістати лаврове масло і вони виключили його зі своєї рецептури, роблячи мило тільки з оливкової олії, також відоме, як кастильське мило.
Технологія виготовлення традиційного алеппського мила:
Згідно древнім традиціям натуральне алеппське мило вариться "гарячим способом"-.
Спершу оливкова олія разом з каустичною содою і водою поміщають в закопаний у землю чан, під яким знаходиться джерело вогню. Маса нагрівається до температури кипіння. Цей процес триває три дні, протягом яких утворюється в'язка, але ще рідке мило.
Потім в цю масу додають лаврове масло і все ретельно перемішують. Після цього мильну масу витягують з чана і виливають на поглиблення в підлозі миловарни, вистелене вощеного папером.
Протягом доби мило остигає і стає твердим. Щоб мило стало твердіше, а рівніше поверхня, працівники миловарни надягають на ноги спеціальні дерев'яні дощечки і ходять по ньому.
Потім мило ріжуть на куби. Три-чотири працівника протягують по милу схоже на граблі пристосування для нарізки: спочатку вздовж, потім упоперек.
Після цього на кожному шматочку друкує штамп з назвою виробника.
Шматки мила укладають у вигляді циліндрів, таким чином, щоб забезпечити вільну циркуляцію повітря між ними.
Після того, як мило висохне, його переміщують в спеціальні підземні кімнати для дозрівання на термін від 6 місяців до 3 років.
За цей час в милі відбувається кілька важливих хімічних змін. Перше, і найголовніше: вільна луг, що залишилася в милі і непрореагировавшая з маслом, розщеплюється під впливом повітря. Друге: вміст води зменшується (вона випаровується), що робить мило більш твердим і економічним у використанні. І останнє: колір мила зовні стає блідо-золотим, в той час як всередині він залишається зеленим.
Сучасне алеппське виробляють мило "-холодним способом", крім оливкової і лаврового масел в нього стали додавати олію чорного кмину, солодкого мигдалю, мелені трави і спеції, ефірні масла м'яти, кориці, лимона). Все це дозволило традиційним сирійським миловарам розширити асортимент своєї мила, щоб відповідати смакам європейських і азіатських споживачів. Великою популярністю користується і натуральне рідке мило з лавровим маслом.
Склад і властивості алеппського мила
Це мило є на 100% натуральним продуктом, без барвників, ароматизаторів, стабілізаторів піни та інших складових сучасного промислового мила.
Головна відмінність цього мила: лаврове масло в складі. Саме воно надає алеппскому милу антисептичні, ранозагоювальні, омолоджуючі властивості. Цінність і вартість алеппського мила визначає зміст лаврового масла і термін витримки (визрівання) мила. Найдорожчим вважається мило 2-3 річної витримки з 40% і більше вмістом олії лавра.
Алеппське мило можна використовувати для щоденного застосування, умивання, миття волосся, зняття макіяжу, гоління, купання маленьких дітей і немовлят.
Властивості алеппського мила:
- допомагає заліковувати рани і тріщини
- ефективно проти укусів комах
- захищає шкіру від інфекцій
- підходить для шкіри, схильної до алергії та подразнень
- допомагає впорається з дерматитами (екзема, псоріаз, бактеріальний дерматит), акне, розацеа, герпесом
- допомагає боротися з випаданням волосся і т. д.
http://www.mylo.by/novosti-milo-bay/znamenitoe-aleppskoe-milo-teper-i-v-belarusi.html
Коментарі
Дописати коментар