Перейти до основного вмісту

Шипшину - комора корисностей..

Шипшину комора корисностей..

2222299_166 (700x525, 51Kb)


Шипшина визнаний абсолютним "-чемпіоном світу"- серед дикорослих вітаміновмісних рослин землі за вітаміну З. Деякі з його видів містять у своїх плодах вітаміну С (або аскорбінової кислоти) в 10 разів більше, ніж смородина чорна, і у 50 разів більше, ніж лимон, і в 100 разів більше, ніж яблука це величезна кількість аскорбінової кислоти. Всього 1-3 плода здатні забезпечити добову потребу у вітаміні С для дорослої людини.
Крім того, в плодах шипшини є багато інших вітамінів: В1, В2, В6, К, Е, Р, РР, провітамін А. У зрілих плодах шипшини містяться 66% води, 24% вуглеводів, білки, харчові волокна, ефірні олії, цукру (їх зміст доходить до 18%), дубильні речовини, пектини, органічні кислоти (яблучна і лимонна), залізо, цинк, мідь, хром, молібден, кобальт, калій, кальцій, магній, марганець, фосфор, флавоноїди і антоціанові з'єднання.
У плодах шипшини виявлено та визначено 16 вільних і пов'язаних 18 амінокислот. В екстракті шипшини 18 вільних та зв'язаних амінокислот, у тому числі незамінні. Плоди шипшини містять філохінон, каротин, тіамін, рибофлавін, токоферол, яблучну, лимонну і інші кислоти, флавонові глікозиди (кампферол, кверцетин), пектини, цукри, пігменти (рубіксантін, лікопін), солі заліза, кальцію, марганцю, фосфору, магнію, мікроелементи (мідь, стронцій, молібден). У насінні знайдено жирне масло, яке містить ненасичені і насичені жирні кислоти, каротиноїди та токофероли, в листі — багато хлорофілу, дубильні речовини, аскорбінову кислоту, фітонциди. У коренях виявлено цукри, дубильні речовини пірокатехіновой і пирогалловой групи, аскорбінову кислоту, фітонциди, в квітках — велика кількість рожевого масла.

Застосування шипшини


1=2 (300x400, 18Kb)Ще в давні часи використовували свіжу зелень шипшини, розтираючи її з цукром і лікували цим складом чиряки, різні шкірні захворювання. Людям з підвищеною збудливістю нервової системи радили сидіти близько «рожевих кущів» і вдихати їх аромат. А розтерті з медом пелюстки приймати при бронхітах для більш ефективного відходу мокротиння. Ми теж можемо скористатися цими старовинними рецептами, а можемо придумати свої, тим більше, що у нас є чудовий лікар шипшина, який, за словами наших предків, варто семи докторів.


Про шипшині більше тисячі років тому писав ще Аві-цінна: «Косметика Троянди усуває сморід від поту, якщо їх вживати в лазні... пухлини і прищі. Деякі стверджують, що, якщо вживати троянди растерти-ми, вони зводять всякі бородавки. Якщо відварити їх пелюстки і, не вичавлюючи, прикладати у вигляді лікарський засіб-ної пов'язки на гарячі пухлини, пухлини розсмоктуються. Це також допомагає і від пики. Троянди допомагають від виразок, нарощують м'ясо в застарілих виразках і залечива-ють виразки від саден між стегнами і в паху, заспокоює головний біль і біль в очах..."

Шипшину ефективний помічник у боротьбі з малярією, цингу, запаленням ясен, захворюваннями сечостатевої системи. Він сприяє руйнуванню каменів у жовчному міхурі та нирках. Його застосовують при лікуванні недокрів'я, тому що він підсилює обмін речовин в організмі і вельми ефективно сприяє очищенню системи кровопостачання.


Нещодавні дослідження вчених говорять про те, що плоди шипшини сприяють активізації роботи гена, який відповідає за виробництво хрящових клітин і колагену. Ці клітини «відповідають» за нормальний стан суглобів. Тому можна сказати, що з допомогою препаратів із шипшини можна попередити захворювання артрит.


2222299_1288897573_shipovnik (700x466, 50Kb)


Як лікуватися за допомогою шипшини: рецепти


Як правильно заварювати шипшина


1. Обов'язково очистіть ягоди від волосків (якщо вони потраплять в організм, викликають сильний свербіж) і подрібніть їх, прокрутіть через м'ясорубку. Якщо заварювати шипшина не подрібненим, вітамінів в чаї буде менше.


2. Не наполягайте його в термосі всю ніч — так зруйнується багато вітамінів, а зробіть відвар. Для його приготування просто проваріть жменю ягід в 300 мл води протягом 15 хвилин.


3. Перед вживанням пропускайте відвар через марлю, знову ж таки, щоб випадково не проковтнути волоски.


Зміцнюйте здоров'я, приймаючи щодня по 1/2 склянки 2-3 рази в день перед їжею. Курс прийому — місяць.


Класичний напій:
5 с. л. сушених ягід подрібнити, залити водою, кип'ятити протягом 10 хвилин. Цей напій потрібно настояти 2-3 години, щоб всі цілющі властивості перейшли у воду. Пити як звичайний чай або сік, додаючи мед чи будь-які соки за смаком.


Готувати напій на дві доби, зберігати в холодильнику.


Чай з шипшини


Щоб зробити чай з шипшини, столову ложку ягід помістіть в термос і залийте склянкою гарячої води. Наполягайте чай протягом декількох годин, потім можна використовувати ягоди повторно. Разом з шипшиною можна настояти пару паличок гвоздики або трохи м'яти для смаку. У готовий чай можна додати меду, якщо вам не подобається кислуватий смак.


2222299_chai (444x393, 114Kb)


Масло шипшини:
Масло шипшини виробляється з насіння, які містяться в плоді рослини. У них є багато вітаміну С, А та Е, тому ций засіб високоефективно. Воно зберігається не більше трьох місяців, оскільки ефірні речовини швидко випаровуються.


rose-hip-oil (220x214, 17Kb)Масло застосовується для регенерації тканин, для розгладження шрамів або для поліпшення кольору шкіри. Причому воно ефективно навіть при застарілих і глибоких шрамах. За допомогою олії шипшини лікується псоріаз, нейродерміт, екзема, дерматоз. Для кращого ефекту його змішують з лавандовим маслом. Застосовують також при лікуванні стоматитів, гінгівітів, пролежнів, тріщин сосків та опіків.


Масло шипшини відмінний зволожуючий засіб, тому його з успіхом застосовують для догляду за сухою і зів'ялою шкірою. Воно також здатне захистити шкіру від шкідливого впливу сонячних променів.


Як приготувати масло шипшини в домашніх умовах:


Масло шипшини не складно приготувати в домашніх умовах:
Для цього 200 г насіння і м'якоті плодів подрібнити і відварити протягом 15 хвилин 0,75 л рослинного масла або настояти на водяній бані 5 годин. Після охолодження обов'язково віджати в соковижималці і процідити.



Сік шипшини:
Сік шипшини володіє всіма корисними властивостями плодів. Приготувати його можна так: свіжі плоди шипшини помити в холодній воді, потім обсушити і вийняти насіння. Бланшувати плоди 2 хвилини в киплячій воді, щоб вони розм'якли, потім розтерти товкачиком або протерти через сито. У відвар плодів додати мед або цукор (на 1л води 200г меду або цукру). Отриманий сироп змішати з протертими плодами, довести до кипіння і розлити в гарячі банки, негайно їх закатати.


З сушених очищених плодів також можна приготувати сік, особливо цінний тим, що він буде з м'якоттю. Треба лише варити плоди хвилин десять, потім розтерти, змішати з відваром, додати цукор за смаком.


2222299_shipovnik (612x437, 69Kb)



Плоди шипшини застосовують при гіпертонічній хворобі, для профілактики і лікування атеросклерозу, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, трофічних виразках, гінекологічних захворюваннях і нестачі вітаміну С. Їх використовують як жовчогінний, загальнозміцнюючий засіб, для посилення потенції, поліпшення сну, при запаленні слизової оболонки шлунка з пониженою кислотністю, і багатьох інших захворюваннях, що супроводжуються зниженням вмісту вітаміну С.


Для приготування настою 2 столові ложки сухих подрібнених плодів заливають 1 склянкою гарячої води, тримають у закритому емальованому посуді на водяній бані 30 хв, настоюють 30 хв, проціджують і переливають в щільно закривається посуд. Приймають по 1/3 склянки 2-3 рази в день після їжі.
Пелюстки квіток шипшини, проварені на меду, використовують зовнішньо при бешиховому захворюванні шкіри. Відвар кореня призначають при запаленні сечового міхура і для ванн при ревматизмі.


2222299_1311249228_schipovnik (500x350, 15Kb)


Насіння шипшини рекомендують як жовчогінний, сечогінний, протизапальний засіб.


Настій насіння шипшини вживають при нирковокам'яній хворобі, проносах. 10 гр. порошку з насіння засипати в 200 мл води, настоювати дві години, процідити. Пити по 50 мл 3-4 рази на день. Можна приготувати відвар насіння: Чайну ложку подрібненого насіння залити 200 мл окропу, кип'ятити 15 хвилин, настояти протягом двох годин, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази в день перед їжею.


Виразку товстої кишки лікують олією з насіння шипшини, застосовуючи його у вигляді мікроклізми по 50 мл Курс лікування 15-30 днів. Процедуру роблять щодня або через день. При трофічних виразках, пролежнях і тріщинах сосків на хворі місця накладають серветки, просочені маслом. Змінюють їх щодня.


Маслом з насіння змащують рани, виразки, пролежні, опіки, тріщини сосків, запаленням ясен.


2222299_p3b (293x343, 36Kb)


Коріння шипшини використовують при захворюваннях серця, нирковокам'яній, жовчнокам'яної хвороби, захворювання шлунково-кишкового тракту.
У китайській медицині використовуються коріння шипшини як засіб, що поліпшує травлення, і протиглисний.


Настоянка від гепатиту В
Корінь шипшини подрібнити і приймати з розрахунку 2-3 ч. ложки на 1 склянку води. Варять його 10-15 хвилин, настоюють 30 хвилин і приймають з Додаванням 1 ст. ложки меду по 1/3 склянки тричі на день.



При хворобах нігтів
Взяти 1/2 л 56°--ної горілки і помістити в неї дрібно нарізаний корінь шипшини. Настоювати 21 день у теплому темному місці, щодня струшуючи. Приймати по 25 мл 2 рази на день за 1 годину до їжі.
З відвару кореня шипшини робити компрес на хворе місце. Для цього 20 г кореня подрібнити, заварити 1 л окропу, парити на повільному вогні 3 години. Потім 1 склянку відвару змішати з 1 склянкою холодної кип'яченої води, зробити теплий компрес на ніч і добре укутати. Застосовувати при шпорах, наростах на нігтях, відкладення солей в будь-якому місці.

При захворюваннях суглобів. Беруть 1,5 склянки кор-ній шипшини і настоюють на 300 г горілки 10 днів. Приймають по 1 чайній ложці 3 рази в день.


При сечокам'яній хворобі відвар з коренів шипшини вважається непоганим засобом, дробящим камені. Відвар готується наступним чином: 4 ст. л. подрібнених коренів шипшини коричного кип'ятити 15 хвилин в 400 мл води і наполягати, поки не охолоне. Пити відвар по 1 склянці 3 рази в день протягом 30-40 днів. Через 10 днів курс можна повторити.


При неприємному запаху з рота 3 ч. л. подрібнених коренів шипшини залити 3 склянками холодної води, настоювати протягом 8 годин, процідити і пити повільно по 2 ст. л. 3 рази в день, надовго затримуючи настій у роті.


При подагрі Подрібнити 20 г коренів шипшини, заварити 1 л окропу, парити на повільному вогні 3 години. Потім долити 1 склянку напара 1 склянку холодної кип'яченої води. Цією сумішшю робити теплий компрес на хворі місця на ніч, потім добре укутати.


При циститі, зниження апетиту, шлунково-кишкових захворюваннях 1 столову ложку подрібнених коренів залити 400 мл окропу, варити протягом 15 хвилин, настояти 2 години, процідити. Приймати по 1/2 склянки 4 рази в день перед їжею


При хворобах печінки, нирково-кам'яної, гіпертонічній хворобі, запаленні сечового міхура, паралічі 40 г сушених подрібнених коренів кип'ятити в 200 мл води 15-30 хвилин, настоювати 5 годин, потім процідити. Пити по 200 мл 3 рази на день 7-10 днів Робити ванни при парези, паралічі нижніх кінцівок.



2222299_koren (640x480, 76Kb)




Протипоказання до застосування шипшини

  • Гастрит з підвищеною кислотністю, при виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки це перші протипоказання при прийомі шипшини, т. к. в ньому дуже багато аскорбінової кислоти
  • Тромбофлебіт, серцева недостатність 3 ступеня, ендокардит також не допускають прийому шипшини з-за того, що він збільшує згортання крові
  • Щоб уберегти емаль зубів від руйнування за кислот, що містяться в настої шипшини, полощіть рот теплою водою після кожного прийому настою шипшини.
  • Врахуйте здатність спиртового настою шипшини підвищувати тиск, а водного знижувати.
  • Гіпертонія не дозволить приймати відвар коренів шипшини. Він також знизить відділення жовчі і підвищить ризик запору.
  • Газоутворення і здуття живота при прийомі сиропу шипшини можна нейтралізувати, поєднуючи його з соком петрушки, кропу або селери.
  • Не рекомендується тривале застосування великих доз препаратів шипшини з-за ризику порушення роботи підшлункової залози.


2222299_H8282 (512x512, 83Kb)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Не викидайте мандаринові кірки!!!.

Не викидайте мандаринові кірки!!!. Так історично склалося, що мандарини у нас з дитинства асоціюються із чудовим святом Новим роком. Вони красиві, смачні, ароматні, а ще дуже корисні. Маленьке помаранчеве сонце піднімає настрій і своїм виглядом, і за кольором, і за ароматом веселим, теплим, солодким. До речі, питання на засипку — а що ви робите з шкіркою від мандаринів? Ні-ні, тільки не кажіть, що викидаєте мандаринові «шкурки» у відро для сміття! Мандаринові кірки отримали широке застосування в народній медицині. З допомогою шкірки цього помаранчевого плода можна вилікувати різні захворювання, а також зміцнити імунітет. 1. При застуді і бронхіті необхідно заварити 3 столові ложки сухих мандаринових корок двома склянками киплячої води. Наполягати відвар необхідно 2 години. Процідіть і додайте 2 столові ложки меду. Рекомендується застосовувати по півсклянки 4 рази на день. Такий настій має також відхаркувальну дію. 2. Якщо ви хочете зміцнити імунітет, то залийте 2 столові ложки мандар

Камфорне масло: користь і шкода....

Камфорне масло: користь і шкода.... Ефірне камфорне масло отримують з деревини камфорного дерева, відомого також під назвами Японський лавр, і Коричник камфорний. Камфорні дерева ростуть на Тайвані, в Південному Китаї, і в Японії, в іншому в Африці, і на Цейлоні їх теж можна зустріти, так як їх там давно і успішно вирощують. Ці дерева досягають дуже великих розмірів, і містять у своїй деревині камфорне масло, що отримується звідти методом дистиляції з водяною парою. Вже отримане ефірне масло поділяють на фракції, які мають різний склад. Це коричневе камфорне масло і біле камфорне масло . І саме біле камфорне масло, яке являє собою безбарвну, або світло-жовту маслянисту рідину, з дуже насиченим ароматом камфори використовують в аромотерапії та косметології. Якими ж властивостями володіє камфорне масло, корисно чи шкідливо? І те, і інше. Користь і шкода камфорного масла обумовлений природними властивостями цієї речовини. В склад ефірної олії камфорного дерева входять: монотерпени (л

Шампунь з харчової соди : Змусить рости волосся набагато швидше..

Шампунь з харчової соди : Змусить рости волосся набагато швидше.. З-за своїх численних цілющих властивостей, харчова сода має широкий спектр застосування, для очищення, приготування їжі, а також для лікування різних захворювань. Різноманітно її застосування і в косметичних цілях Тим не менше, здається, що ми дізнаємося про нові сплиця застосування цього універсального інгредієнта кожен день. Ось, наприклад як взаємодіє сода з шампунем . Щоб прискорити ріст волосся і запобігти несприятливий вплив на них жорсткої води, спрею або інших засобів, додайте трохи соди ваш шампунь кожен раз, коли ви миєте голову. Ваші волосся будуть чистими і неймовірно яскравим. Сода з шампунем для волосся: кому підійде? Насамперед, зазначимо, що сода особливо хороша для людей, чиї волосся дуже швидко стають жирними, а епідерміс голови виділяє багато шкірного сала. Сода це чистий луг, яка розчиняє ці жири, а значить робить волосся чистим. Щоб позбутися від забруднень однієї тільки соди буде мало, тому жінк