Перейти до основного вмісту

Шипшину - комора корисностей..

Шипшину комора корисностей..

2222299_166 (700x525, 51Kb)


Шипшина визнаний абсолютним "-чемпіоном світу"- серед дикорослих вітаміновмісних рослин землі за вітаміну З. Деякі з його видів містять у своїх плодах вітаміну С (або аскорбінової кислоти) в 10 разів більше, ніж смородина чорна, і у 50 разів більше, ніж лимон, і в 100 разів більше, ніж яблука це величезна кількість аскорбінової кислоти. Всього 1-3 плода здатні забезпечити добову потребу у вітаміні С для дорослої людини.
Крім того, в плодах шипшини є багато інших вітамінів: В1, В2, В6, К, Е, Р, РР, провітамін А. У зрілих плодах шипшини містяться 66% води, 24% вуглеводів, білки, харчові волокна, ефірні олії, цукру (їх зміст доходить до 18%), дубильні речовини, пектини, органічні кислоти (яблучна і лимонна), залізо, цинк, мідь, хром, молібден, кобальт, калій, кальцій, магній, марганець, фосфор, флавоноїди і антоціанові з'єднання.
У плодах шипшини виявлено та визначено 16 вільних і пов'язаних 18 амінокислот. В екстракті шипшини 18 вільних та зв'язаних амінокислот, у тому числі незамінні. Плоди шипшини містять філохінон, каротин, тіамін, рибофлавін, токоферол, яблучну, лимонну і інші кислоти, флавонові глікозиди (кампферол, кверцетин), пектини, цукри, пігменти (рубіксантін, лікопін), солі заліза, кальцію, марганцю, фосфору, магнію, мікроелементи (мідь, стронцій, молібден). У насінні знайдено жирне масло, яке містить ненасичені і насичені жирні кислоти, каротиноїди та токофероли, в листі — багато хлорофілу, дубильні речовини, аскорбінову кислоту, фітонциди. У коренях виявлено цукри, дубильні речовини пірокатехіновой і пирогалловой групи, аскорбінову кислоту, фітонциди, в квітках — велика кількість рожевого масла.

Застосування шипшини


1=2 (300x400, 18Kb)Ще в давні часи використовували свіжу зелень шипшини, розтираючи її з цукром і лікували цим складом чиряки, різні шкірні захворювання. Людям з підвищеною збудливістю нервової системи радили сидіти близько «рожевих кущів» і вдихати їх аромат. А розтерті з медом пелюстки приймати при бронхітах для більш ефективного відходу мокротиння. Ми теж можемо скористатися цими старовинними рецептами, а можемо придумати свої, тим більше, що у нас є чудовий лікар шипшина, який, за словами наших предків, варто семи докторів.


Про шипшині більше тисячі років тому писав ще Аві-цінна: «Косметика Троянди усуває сморід від поту, якщо їх вживати в лазні... пухлини і прищі. Деякі стверджують, що, якщо вживати троянди растерти-ми, вони зводять всякі бородавки. Якщо відварити їх пелюстки і, не вичавлюючи, прикладати у вигляді лікарський засіб-ної пов'язки на гарячі пухлини, пухлини розсмоктуються. Це також допомагає і від пики. Троянди допомагають від виразок, нарощують м'ясо в застарілих виразках і залечива-ють виразки від саден між стегнами і в паху, заспокоює головний біль і біль в очах..."

Шипшину ефективний помічник у боротьбі з малярією, цингу, запаленням ясен, захворюваннями сечостатевої системи. Він сприяє руйнуванню каменів у жовчному міхурі та нирках. Його застосовують при лікуванні недокрів'я, тому що він підсилює обмін речовин в організмі і вельми ефективно сприяє очищенню системи кровопостачання.


Нещодавні дослідження вчених говорять про те, що плоди шипшини сприяють активізації роботи гена, який відповідає за виробництво хрящових клітин і колагену. Ці клітини «відповідають» за нормальний стан суглобів. Тому можна сказати, що з допомогою препаратів із шипшини можна попередити захворювання артрит.


2222299_1288897573_shipovnik (700x466, 50Kb)


Як лікуватися за допомогою шипшини: рецепти


Як правильно заварювати шипшина


1. Обов'язково очистіть ягоди від волосків (якщо вони потраплять в організм, викликають сильний свербіж) і подрібніть їх, прокрутіть через м'ясорубку. Якщо заварювати шипшина не подрібненим, вітамінів в чаї буде менше.


2. Не наполягайте його в термосі всю ніч — так зруйнується багато вітамінів, а зробіть відвар. Для його приготування просто проваріть жменю ягід в 300 мл води протягом 15 хвилин.


3. Перед вживанням пропускайте відвар через марлю, знову ж таки, щоб випадково не проковтнути волоски.


Зміцнюйте здоров'я, приймаючи щодня по 1/2 склянки 2-3 рази в день перед їжею. Курс прийому — місяць.


Класичний напій:
5 с. л. сушених ягід подрібнити, залити водою, кип'ятити протягом 10 хвилин. Цей напій потрібно настояти 2-3 години, щоб всі цілющі властивості перейшли у воду. Пити як звичайний чай або сік, додаючи мед чи будь-які соки за смаком.


Готувати напій на дві доби, зберігати в холодильнику.


Чай з шипшини


Щоб зробити чай з шипшини, столову ложку ягід помістіть в термос і залийте склянкою гарячої води. Наполягайте чай протягом декількох годин, потім можна використовувати ягоди повторно. Разом з шипшиною можна настояти пару паличок гвоздики або трохи м'яти для смаку. У готовий чай можна додати меду, якщо вам не подобається кислуватий смак.


2222299_chai (444x393, 114Kb)


Масло шипшини:
Масло шипшини виробляється з насіння, які містяться в плоді рослини. У них є багато вітаміну С, А та Е, тому ций засіб високоефективно. Воно зберігається не більше трьох місяців, оскільки ефірні речовини швидко випаровуються.


rose-hip-oil (220x214, 17Kb)Масло застосовується для регенерації тканин, для розгладження шрамів або для поліпшення кольору шкіри. Причому воно ефективно навіть при застарілих і глибоких шрамах. За допомогою олії шипшини лікується псоріаз, нейродерміт, екзема, дерматоз. Для кращого ефекту його змішують з лавандовим маслом. Застосовують також при лікуванні стоматитів, гінгівітів, пролежнів, тріщин сосків та опіків.


Масло шипшини відмінний зволожуючий засіб, тому його з успіхом застосовують для догляду за сухою і зів'ялою шкірою. Воно також здатне захистити шкіру від шкідливого впливу сонячних променів.


Як приготувати масло шипшини в домашніх умовах:


Масло шипшини не складно приготувати в домашніх умовах:
Для цього 200 г насіння і м'якоті плодів подрібнити і відварити протягом 15 хвилин 0,75 л рослинного масла або настояти на водяній бані 5 годин. Після охолодження обов'язково віджати в соковижималці і процідити.



Сік шипшини:
Сік шипшини володіє всіма корисними властивостями плодів. Приготувати його можна так: свіжі плоди шипшини помити в холодній воді, потім обсушити і вийняти насіння. Бланшувати плоди 2 хвилини в киплячій воді, щоб вони розм'якли, потім розтерти товкачиком або протерти через сито. У відвар плодів додати мед або цукор (на 1л води 200г меду або цукру). Отриманий сироп змішати з протертими плодами, довести до кипіння і розлити в гарячі банки, негайно їх закатати.


З сушених очищених плодів також можна приготувати сік, особливо цінний тим, що він буде з м'якоттю. Треба лише варити плоди хвилин десять, потім розтерти, змішати з відваром, додати цукор за смаком.


2222299_shipovnik (612x437, 69Kb)



Плоди шипшини застосовують при гіпертонічній хворобі, для профілактики і лікування атеросклерозу, при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, трофічних виразках, гінекологічних захворюваннях і нестачі вітаміну С. Їх використовують як жовчогінний, загальнозміцнюючий засіб, для посилення потенції, поліпшення сну, при запаленні слизової оболонки шлунка з пониженою кислотністю, і багатьох інших захворюваннях, що супроводжуються зниженням вмісту вітаміну С.


Для приготування настою 2 столові ложки сухих подрібнених плодів заливають 1 склянкою гарячої води, тримають у закритому емальованому посуді на водяній бані 30 хв, настоюють 30 хв, проціджують і переливають в щільно закривається посуд. Приймають по 1/3 склянки 2-3 рази в день після їжі.
Пелюстки квіток шипшини, проварені на меду, використовують зовнішньо при бешиховому захворюванні шкіри. Відвар кореня призначають при запаленні сечового міхура і для ванн при ревматизмі.


2222299_1311249228_schipovnik (500x350, 15Kb)


Насіння шипшини рекомендують як жовчогінний, сечогінний, протизапальний засіб.


Настій насіння шипшини вживають при нирковокам'яній хворобі, проносах. 10 гр. порошку з насіння засипати в 200 мл води, настоювати дві години, процідити. Пити по 50 мл 3-4 рази на день. Можна приготувати відвар насіння: Чайну ложку подрібненого насіння залити 200 мл окропу, кип'ятити 15 хвилин, настояти протягом двох годин, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази в день перед їжею.


Виразку товстої кишки лікують олією з насіння шипшини, застосовуючи його у вигляді мікроклізми по 50 мл Курс лікування 15-30 днів. Процедуру роблять щодня або через день. При трофічних виразках, пролежнях і тріщинах сосків на хворі місця накладають серветки, просочені маслом. Змінюють їх щодня.


Маслом з насіння змащують рани, виразки, пролежні, опіки, тріщини сосків, запаленням ясен.


2222299_p3b (293x343, 36Kb)


Коріння шипшини використовують при захворюваннях серця, нирковокам'яній, жовчнокам'яної хвороби, захворювання шлунково-кишкового тракту.
У китайській медицині використовуються коріння шипшини як засіб, що поліпшує травлення, і протиглисний.


Настоянка від гепатиту В
Корінь шипшини подрібнити і приймати з розрахунку 2-3 ч. ложки на 1 склянку води. Варять його 10-15 хвилин, настоюють 30 хвилин і приймають з Додаванням 1 ст. ложки меду по 1/3 склянки тричі на день.



При хворобах нігтів
Взяти 1/2 л 56°--ної горілки і помістити в неї дрібно нарізаний корінь шипшини. Настоювати 21 день у теплому темному місці, щодня струшуючи. Приймати по 25 мл 2 рази на день за 1 годину до їжі.
З відвару кореня шипшини робити компрес на хворе місце. Для цього 20 г кореня подрібнити, заварити 1 л окропу, парити на повільному вогні 3 години. Потім 1 склянку відвару змішати з 1 склянкою холодної кип'яченої води, зробити теплий компрес на ніч і добре укутати. Застосовувати при шпорах, наростах на нігтях, відкладення солей в будь-якому місці.

При захворюваннях суглобів. Беруть 1,5 склянки кор-ній шипшини і настоюють на 300 г горілки 10 днів. Приймають по 1 чайній ложці 3 рази в день.


При сечокам'яній хворобі відвар з коренів шипшини вважається непоганим засобом, дробящим камені. Відвар готується наступним чином: 4 ст. л. подрібнених коренів шипшини коричного кип'ятити 15 хвилин в 400 мл води і наполягати, поки не охолоне. Пити відвар по 1 склянці 3 рази в день протягом 30-40 днів. Через 10 днів курс можна повторити.


При неприємному запаху з рота 3 ч. л. подрібнених коренів шипшини залити 3 склянками холодної води, настоювати протягом 8 годин, процідити і пити повільно по 2 ст. л. 3 рази в день, надовго затримуючи настій у роті.


При подагрі Подрібнити 20 г коренів шипшини, заварити 1 л окропу, парити на повільному вогні 3 години. Потім долити 1 склянку напара 1 склянку холодної кип'яченої води. Цією сумішшю робити теплий компрес на хворі місця на ніч, потім добре укутати.


При циститі, зниження апетиту, шлунково-кишкових захворюваннях 1 столову ложку подрібнених коренів залити 400 мл окропу, варити протягом 15 хвилин, настояти 2 години, процідити. Приймати по 1/2 склянки 4 рази в день перед їжею


При хворобах печінки, нирково-кам'яної, гіпертонічній хворобі, запаленні сечового міхура, паралічі 40 г сушених подрібнених коренів кип'ятити в 200 мл води 15-30 хвилин, настоювати 5 годин, потім процідити. Пити по 200 мл 3 рази на день 7-10 днів Робити ванни при парези, паралічі нижніх кінцівок.



2222299_koren (640x480, 76Kb)




Протипоказання до застосування шипшини

  • Гастрит з підвищеною кислотністю, при виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки це перші протипоказання при прийомі шипшини, т. к. в ньому дуже багато аскорбінової кислоти
  • Тромбофлебіт, серцева недостатність 3 ступеня, ендокардит також не допускають прийому шипшини з-за того, що він збільшує згортання крові
  • Щоб уберегти емаль зубів від руйнування за кислот, що містяться в настої шипшини, полощіть рот теплою водою після кожного прийому настою шипшини.
  • Врахуйте здатність спиртового настою шипшини підвищувати тиск, а водного знижувати.
  • Гіпертонія не дозволить приймати відвар коренів шипшини. Він також знизить відділення жовчі і підвищить ризик запору.
  • Газоутворення і здуття живота при прийомі сиропу шипшини можна нейтралізувати, поєднуючи його з соком петрушки, кропу або селери.
  • Не рекомендується тривале застосування великих доз препаратів шипшини з-за ризику порушення роботи підшлункової залози.


2222299_H8282 (512x512, 83Kb)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Не викидайте мандаринові кірки!!!.

Не викидайте мандаринові кірки!!!. Так історично склалося, що мандарини у нас з дитинства асоціюються із чудовим святом Новим роком. Вони красиві, смачні, ароматні, а ще дуже корисні. Маленьке помаранчеве сонце піднімає настрій і своїм виглядом, і за кольором, і за ароматом веселим, теплим, солодким. До речі, питання на засипку — а що ви робите з шкіркою від мандаринів? Ні-ні, тільки не кажіть, що викидаєте мандаринові «шкурки» у відро для сміття! Мандаринові кірки отримали широке застосування в народній медицині. З допомогою шкірки цього помаранчевого плода можна вилікувати різні захворювання, а також зміцнити імунітет. 1. При застуді і бронхіті необхідно заварити 3 столові ложки сухих мандаринових корок двома склянками киплячої води. Наполягати відвар необхідно 2 години. Процідіть і додайте 2 столові ложки меду. Рекомендується застосовувати по півсклянки 4 рази на день. Такий настій має також відхаркувальну дію. 2. Якщо ви хочете зміцнити імунітет, то залийте 2 столові ложки м...

Вишня для лиця. Вишневі маски..

Вишня для лиця. Вишневі маски.. Стародавні греки вважали вишню магічним деревом. Вважалося, що якщо до стовбура вишні притулити болючу ділянку тіла, то рана швидко загоїться. Для якнайшвидшого одужання лежали на золі вишні, а для дітей золу вишні розводили з водою і годували, вважаючи, що це допоможе дитині одужати. Часи змінюються. Тепер цілющі властивості вишні підтверджують науковці. Користь вишні пояснюється її складом в цій ягоді міститься фруктоза і глюкоза, каротин, вітаміни З, РР, B1, фолієва кислота, органічні кислоти, калій, магній, мідь, залізо і пектини. За своїм цілющим властивостям вишня поступається лише з емлянике. Вишня корисна при недокрів'ї, хворобах нирок і легенів, вона зміцнює м'яз серця. Цю ягоду корисно їсти при жирній, пористій шкірі, а так само жирних волоссі. Однак користь вишні цим не обмежується. Вишня прекрасно зарекомендувала себе не тільки як лікарський засіб, але і як косметичний засіб. Ця кислувата ягода чудово освіжає колір обличчя, звужу...

Камфорне масло: користь і шкода....

Камфорне масло: користь і шкода.... Ефірне камфорне масло отримують з деревини камфорного дерева, відомого також під назвами Японський лавр, і Коричник камфорний. Камфорні дерева ростуть на Тайвані, в Південному Китаї, і в Японії, в іншому в Африці, і на Цейлоні їх теж можна зустріти, так як їх там давно і успішно вирощують. Ці дерева досягають дуже великих розмірів, і містять у своїй деревині камфорне масло, що отримується звідти методом дистиляції з водяною парою. Вже отримане ефірне масло поділяють на фракції, які мають різний склад. Це коричневе камфорне масло і біле камфорне масло . І саме біле камфорне масло, яке являє собою безбарвну, або світло-жовту маслянисту рідину, з дуже насиченим ароматом камфори використовують в аромотерапії та косметології. Якими ж властивостями володіє камфорне масло, корисно чи шкідливо? І те, і інше. Користь і шкода камфорного масла обумовлений природними властивостями цієї речовини. В склад ефірної олії камфорного дерева входять: монотерпени (л...