Як розколоти кокосовий горіх і приготувати з нього кокосове молоко, масло і кокосову стружку ... Кокосова косметика .
Поширене в східно-азійської кухні кокосове молоко своїм делікатним тонким смаком підкорило Європу: на його основі готують соуси як гострих так і солодких страв, варять екзотичні супи і роблять фруктові коктейлі.
Існують дуже цікаві та смачні африканські, індійські і бразильські страви, до складу яких входять кокосове молоко,масло або кокосова стружка. Можна купити ці кокосові смаколики в магазині,але цілком можна приготувати кокосове молоко, кокосова олія і стружку з свіжого кокоса в домашніх умовах.

Кокосове молоко краще готувати з свіжого кокоса, поважче. Вибираючи кокос треба зважити його на долоні, а потім потрясти, перевірити наявність у ньому кокосової води. Стежити за тим, щоб 3 "-вічка"- кокоса при покупці були завжди закриті. Термін зберігання розкритого кокоса 1-2 дні (в холодильнику). Можна зберігати м'якоть свіжого кокоса заливши її водою, в холодильнику до 5 днів. Термін зберігання приготовленого кокосового молока 24 години в холодильнику.
Як розколоти кокосовий горіх в домашніх умовах
Знадобиться:
1 кокосовий горіх
окріп (скільки потрібно)
Згорнути кухонне рушник, покласти його на дренажний отвір мийки і встановити в ньому кокосовий горіх (або помістити його в банку від кави або іншу ємність). Використовуючи викрутку та молоток, проткнути темні поглиблення («вічка») на верхівці кокоса. Перевернути кокос над мискою, щоб витік сік. Спробуйте сік. Він повинен бути солодким, з приємним запахом. Кислий смак говорить про те, що горіх зіпсований. Викиньте його.
Шкаралупу потрібно розбити. Для цього намітити по колу лінію, зазвичай сокиркою для відбивання м'яса або ножем, потім загорнутий у рушник кокос розбити молотком, намагаючись бити по розміченій лінії. При такому способі розбивання горіха виходять дві рівні половинки. По центру кокоса є природна лінія розлому, якщо її знайти, то розколоти кокосовий горіх можна кількома рухами ножа.
Відокремити м'якоть від шкаралупи, ножем зрізати коричневу оболонку. Можна помістити кокос на 10-15 хвилин у розігріту до 200 С духовку, він стане м'якше і очиститься легше. Білу м'якоть натерти на крупній тертці або подрібнити у процесорі.
Можна тонку коричневу оболонку не знімати, але тоді молоко виходить з сіруватим відтінком, а кокосову стружку тільки викинути, використовувати вже не можна...
Приготування кокосового молока
Кокосове молоко — це густа рідина, яка виходить в результаті настоювання у воді м'якоті кокосового горіха. Таке молоко — відмінний варіант для ароматизації фруктових напоїв. За даною технологією можна приготувати рослинна молоко з інших видів горіхів: волоських, мигдалю і т. д.
Для приготування молока залити натерту стружку киплячою водою так, щоб тільки покрити її. Добре перемішати і залишити на 30 хв. Стружка повинна набрякнути і увібрати в себе більшу частину води.
Після цього відкинути стружку з водою на бавовняну серветку.
Дуже ретельно віджати всю рідину (молоко з маслом) в окремий посуд.
Зазвичай кокосове молоко при зберіганні поділяється на 2 шари (2 фази). Верхній шар більш щільний і більш густий, маслянистий і другий рідкий. Чим більшою стиглості кокос, тим верхній шар густіше і жирніше, тим більше в ньому масла. Обидва шари змішуються і йдуть для приготування кулінарних виробів. Залишилася від вичавки стружку можна підсушити в духовці при низькій температурі і використовувати для приготування десертів, випічки і т. д.
Приблизний вихід продукту з 1/2 кокоса середнього розміру вдається отримати 200 мл молока.
Кокосове молоко відмінно поєднується з фруктами, які мають власний яскраво виражений аромат, наприклад, з папайєю або бананами. Дуже смачна суміш кокосового молока з соком ананаса, лимона або лайма.
Застосування цього продукту в кулінарії дуже варіативно: кокосове молоко чудово поєднується з багатьма стравами. Його люблять і цінують за універсальність: воно здатне пом'якшити навіть саме гостре блюдо і доповнити насиченим солодким присмаком будь десертне частування. На основі кокосового молока реально приготувати десятки різних соусів для м'яса, морепродуктів, риби і солодких ласощів. У цих цілях частіше використовують густе молоко. В десертах воно замінює не тільки вершки, але і просте молоко і борошно з вершковим маслом, які зазвичай додають для ніжності і витонченості смаку. Рідке кокосове молоко використовують у багатьох супах (у Франції, наприклад, популярний кокосовий суп з креветками) і коктейлях (частіше у фруктових та безалкогольних). Його застосовують також у салатах та інших стравах.
Корисні властивості кокосового молока
Кокосове молоко містить багато рослинних жирів, білка та олії. Воно багате вітамінами С і групи В, а також марганцем і залізом. Цей відносно низькокалорійний продукт корисний при хронічній втомі, занепаді сил і авітамінозі. Регулярне вживання в їжу кокосового молока, як з'ясували індійські фахівці, благотворно позначається на серцевої діяльності.
Ще в стародавні часи кокосовий горіх був відомий, як природний афродизіак, який стимулює утворення гормонів і знижує ризик імпотенції у чоловіків. Одним з найважливіших корисних властивостей кокосового горіха є позитивні ефекти на функцію нашої серцево-судинної системи. Зокрема, вживання кокосового горіха допомагає відновити якість крові і нормалізувати кровообіг, знизити рівень холестерину в крові, атеросклероз і запобігти різні захворювання серця, і так далі.
Продукти кокосового горіха, такі як молоко і масло, мають відмінні очищувальні ефекти, а що містяться в них жири стимулюють обмін речовин і відновлюють функції життєво важливих органів і систем у людському організмі.
Приготування кокосового масла

- nДля приготування кокосового масла, м'якоть кокоса нарізати великими шматками і подрібнити у блендері або на терти на тертці. Потім терту м'якоть перекласти в глибоку миску. Воду (приблизно два з половиною склянки) довести до кипіння. Дати воді трохи охолонути і залити тертий кокос (не окропом) і залишити до повного охолодження води, періодично перемішуючи отриману масу. nКоли вода охолоне, накрити миску кришкою і помістити її годин на десять в холодильник. Після закінчення цього часу зняти кришку з миски. На поверхні миски утворилася товста кірка кокосового масла. Її необхідно всю зібрати, скласти у форму і розтопити на водяній бані. При наявності в олії шматочків кокосової стружки, саме масло можна процідити.

Формочку з чистим маслом знову поставити в холодильник. Таке масло можна зберігати до двох тижнів в холодильнику.

Кокосове масло відрізняється великим вмістом лауринових жирних кислот і тригліцеридів. Це властивість забезпечує хороше вбирання кокосового масла в шкіру. При нанесенні на шкіру Кокосове масло швидко тане і вбирається, роблячи кожку гладкою і бархатистою.
Відмінно підходить Кокосове масло для догляду за шкірою і запобігання розтяжок під час вагітності.
Кокосове масло перешкоджає утворенню дрібних тріщин на шкірі рук та на п'ятах.
Приготування кокосової стружки
Віджату стружку, що залишилася після отримання кокосового молока теж можна використовувати в кулінарії, а якщо її планується зберігати, то необхідно підсушити в духовці при невеликій температурі (50 градусів).
Стружка виходить набагато пахучіше і смачніше купленої в магазині.Якщо потрібна стружка для прикраси кондитерських виробів, то краще подрібнити м'якоть кокоса не в процесорі, а натерти.
М'якоть кокоса можна тонко нарізати за допомогою терки Бернера або овочечистки, підсушити в духовці і вийдуть кокосові чіпси.
Кокосова косметика
Вважається також, що кокосове молоко, яке приймається як внутрішньо, так і зовні, — у вигляді масок і лосьйонів — покращує колір і стан шкіри і волосся. Купання в кокосовому молоці практикувала, за переказами, цариця Савська.
Кокос вважається сильним афродизіаком, поліпшує репродуктивну функцію, а кокосове масло, отримується холодним пресуванням з висушеної м'якоті, сприяє омолодженню.
Його рекомендують наносити на тіло перед походом на пляж воно не тільки захищає шкіру від шкідливих ультрафіолетових променів, але і чудово вирівнює загар. Кокосове молоко чудово живить шкіру, насичує її цінними вітамінами і протеїнами, надає їй бархатистість і м'якість. Причому доглядати за допомогою цього засобу можна як за шкірою лиця, так і рук або тіла. Молоко з м'якоті кокосового горіха чудово зволожує шкіру обличчя і тіла . Воно створює ніжну захисну оболонку на шкіру і захищає її від висихання.При використанні косметичних продуктів з витяжками з кокосового горіха відчувається відмінне тонізуючу і стимулюючу дію на шкіру, відновлює еластичність і пружність шкіри, розгладжуються зморшки, а також йдуть вугрові висипи і швидше загоюються дрібні фізичні пошкодження шкіри.
Кокосове молоко також здатне зміцнити ослаблене волосся, зробити їх пишними й шовковистими.
Рецепт живильної маски з кокоса, яка добре підійде до сухої і старіючої шкіри: Для початку змішайте 1 столову ложку вівсяної муки з 1 чайною ложкою меду. Потім розбавте суміш натуральним кокосовим молоком так, щоб вийшла маса, схожа на сметану. Накладіть її на обличчя, і через 10 хвилин змийте теплою водою.
Для сухої шкіри. Змішайте дві столові ложки кокосового молока з трьома столовими ложками вершків. Подібної суміші цілком вистачить для нанесення на обличчя і зону декольте.
Важливо!!! При всіх своїх корисних властивостях, кокос досить алергічний, тому підходить в їжу далеко не всім людям.
Коментарі
Дописати коментар