У китайській міфології персик плід, що дарує безсмертя. Персикове дерево представляється вселенським деревом, що з'єднує всі рівні світобудови. Володіє персиками чарівна господиня раю по імені Сіванму. Злі сили на чолі з духом Гуй не люблять персик і дуже бояться його гілок. Щастя чекає на того, кому подарує плід персика бог довголіття Шоу-Сіна. Китайці впевнені в тому, що це боги навчили їх пити персиковий сік, робити з плодів персика хлібці і новорічні напої.
Не обійшли своєю увагою персик і стародавні християни у них він завжди був символом порятунку. Для нас же бархатиста шкіра персика з ніжним дівочим рум'янцем уособлює свіжість і юну красу.
Персик звичайний давня культура, батьківщина якої Китай. 4000 років тому вона проникнула в Середню Азію та Іран. Сьогодні персик вирощують у багатьох країнах усіх континентів. За кількістю сортів персик один з рекордсменів серед культивованих на сьогоднішній день рослин. Вважають, що латинська назва роду Pe-rsica походить від «malum persicum» імені, даного йому грецькими і римськими письменниками, що означає «перське яблуко». Ця назва вказує на те, що культура була занесена в Європу з Ірану. Крім персика звичайного до цього роду належать ще п'ять дикорослих видів, що мешкають у Північному Китаї і прилеглих до нього районах Центрального Китаю.
Останнім часом у продажу все частіше стали з'являтися дуже смачні (і дорогі) плоди персика ферганського (Pe-rsica ferganen-sis), що мають чалмовидную форму, схожі на супліддя інжиру. Особливо добре рослини цього виду ростуть у Ферганській і Зеравшанской долинах, де їх знають під ім'ям інжир-шафтали. Але хоч і називають цей вид персика ферганським, родом він також з Китаю. Як бачите, персики південці за походженням і можуть жити тільки в досить теплому кліматі, а тому і зустрічаються вони в субтропіках. У Україні персик успішно вирощують в Дагестані і Краснодарському краї. Персикові сади звичайні для Криму, Молдови, Вірменії, Грузії, Таджикистану та Узбекистану.
Персик володіє корисними та лікувальними властивостями для організму, завдяки чому персик широко використовується в народній і традиційній медицині. У персика дуже корисний склад. Він містить органічні кислоти: яблучна, винна, лимонна, винна, мінеральні солі, такі як калій, залізо, фосфор, марганець, мідь, цинк, селен та магній. Персики багаті хорошим вітамінним комплексом: вітамін С, вітаміни групи В, Е, К, РР, а також каротин. До складу персиків також входять пектини і ефірні масла. Дуже корисні кісточки персика, так як в них міститься гірке мигдальне масло і знаменитий вітамін В17.
Корисних компонентів найбільше під шкіркою. Тому персики варто їсти разом з нею. Але кісточки сильно отруйні, бо містять синильну кислоту. У стародавньому Єгипті кісточки персиків призначалися для виконання смертного вироку, їх давали засудженим до смерті. Це була т. н. «страта персиками».
Персик дуже цінний продукт в раціоні харчування людини. М'якоть плодів персика дуже соковита, ароматна, освіжаюча, поживне, легко засвоюється. Персик вважається делікатесним фруктом. Персик рекомендують дітям, а також ослабленим після хвороби обличчям для поліпшення апетиту. Персики обов'язково потрібно включати в раціон харчування при схильності до запорів і при печії. Персики посилюють секреторну діяльність шлунку, покращують перетравлення жирної їжі. Ці фрукти володіють корисними властивостями при таких недугах, як подагра, ревматизм, захворювання нирок. Вживання плодів персика корисно при наявності у людини серцево-судинних, ниркових захворювань, хвороб печінки і жовчного міхура.
Плоди персика містять до 80-90% води, 6-14% цукрів, в тому числі сахарози 5-10, пектинові речовини 0,5-1,2%, вітаміну С 9,4-20 мг%, каротину 0,6-1,0 мг%. У насінні персика міститься 20-60% (від сухої речовини) жирного масла, 0,4-0,7% ефірного та горькоминдального олії. Плоди персика вживають у їжу свіжими, а так само в переробленому вигляді (з персиків варять компоти, варення, роблять сік, або ж вживають сушені плоди персика).
Крім самих плодів, у народній медицині при ревматизмі і шлунково-кишкових захворюваннях використовується і відвар листя і квіток персика. Свіжі квітки персика хороший сечогінний засіб, насіння мають протиглистовими властивостями дії.
Аромат плодів персика зумовлений ефірами мурашиної, оцтової, валеріанова і капринової кислот. У більшості сортів персиків сім'я, що знаходиться в кісточці, гірке, але є сорти з солодким насінням. У насінні персика міститься до 45% жирної олії, яка застосовується в харчовій промисловості, а також використовується в медицині.
При порушеннях серцевого ритму, недокрів'ї, захворюваннях шлунка, при зниженій кислотності, при запорах приймати по 1/4 склянки соку персика за 15-20 хв до їди. Протипоказано при алергіях, діабеті, ожирінні.
Свіжі персики корисно їсти при недокрів'ї, в цілях оздоровлення кишечника і стимуляції скорочень жовчного міхура. Сік персика приймають при порушенні серцевого ритму, недокрів'ї, захворюваннях шлунка з пониженою кислотністю. Персики сприяють виведенню шлаків з організму, проте людям з легковозбудимой нервовою системою вживати як плоди, так і сік рекомендується досить помірковано, оскільки вони мають збудливим дією. П'ють персиковий сік по 0,5 склянки за 15-20 хв до їди.
Персики покращують травлення завдяки високому вмісту розчинної клітковини, яка регулює і поліпшує діяльність кишечника і подаваляющей гнильні процеси в травному тракті. З-за високого вмісту калію персики рекомендують при аритмії і інших захворюваннях серця. Персик зміцнює імунну систему, він бореться в організмі з хвороботворними мікробами і вірусами.
Крім самих плодів, у народній медицині при ревматизмі і шлунково-кишкових захворюваннях використовується і відвар листя і квіток персика. Свіжі квітки персика хороший сечогінний засіб, насіння мають протиглистовими властивостями дії.
Завдяки високому вмісту магнію, персики сприятливо впливають на психічну рівновагу, вони пом'якшують силу ушкодження стресу на організм і покращують настрій. Завдяки вмісту заліза, персики добре допомагають при анемії. Персики мають омолоджуючий властивістю, вони утримує вологу в клітинах шкіри, тим самим розправляючи зморшки і усуваючи в'ялість. Фруктові кислоти, що містяться в персику відлущують змертвілі клітини, омолоджують і освітлюють шкіру.
Персики прекрасний дієтичний засіб, вони низькокалорійні (всього 40 ккал на 100 гр.), тому їх дуже корисно є для бажаючих скинути зайві кілограми. Так, вживаючи в сезон, кожен день хоча б 3-4 персика можна втратити вагу, і водночас збагатити організм корисними вітамінами та мінералами.
Плоди персика багаті вітамінами, тому їх рекомендують вживати як профілактичний засіб від застуди, інфекційних захворювань, авітамінозів вітаміни надають стимулюючу дію, тобто допомагають організму пристосовуватися до несприятливого впливу навколишнього середовища.
Персик-косметології
Персик гіпоалергенний, а значить чудово підходить для догляду за чутливою шкірою, схильної до алергічних реакцій. Також персик чудово підходить для догляду за втомленою і в'янучої шкірою, позитивно впливає на суху і запалену шкіру.
Персиковий сік і м'якоть персиків використовуються в косметиці у вигляді масок для поліпшення стану шкіри обличчя, при посічених волосся.
Екстракт і масло персика знайшли широке застосування в сучасної косметології. На їх основі створюються креми і лосьйони, маски для тіла і волосся, шампуні і гігієнічні засоби.
Косметика на основі персика:
- зволожує і тонізує шкіру
- вирівнює колір обличчя і бореться з пігментацією шкіри
- розгладжує зморшки і омолоджує шкіру
- живить і пом'якшує шкіру
- знімає запалення і свербіж
- запобігає лущенню шкіри
- робить шкіру більш еластичною і пружною
- дарує волоссю силу і здоровий блиск
- дбайливо доглядає за шкірою голови.

ДЖЕРЕЛО
Коментарі
Дописати коментар